Den Haag maakt zich op voor de Algemene Politieke Beschouwingen, altijd een hoogtepunt zo na Prinsjesdag. CDA en GroenLinks presenteerden maandag hun tegenbegroting. En PVV-leider Geert Wilders kondigde alvast een motie van wantrouwen aan.
Het CDA wil het herstel van de economie en de werkgelegenheid bespoedigen door de lasten voor werkgevers en werknemers met 2,9 miljard euro te verlagen. Buma is bereid om net als het kabinet in totaal volgend jaar 6 miljard euro te bezuinigen, maar hij wil daarvan 2 miljard anders invullen. In zijn plannen gaan de lasten voor gezinnen (inkomstenbelasting en accijnzen op brandstof en drank) met 1,9 miljard omlaag, die voor bedrijven (WW-premies) met 1,3 miljard. Daar staan lastenverzwaringen ter hoogte van 300 miljoen tegenover. Kabinetsmaatregelen die gezinnen met kinderen, ouderen en chronisch zieken en gehandicapten onevenredig hard raken, moeten worden teruggedraaid. Buma wil anders dan het kabinet een nullijn in de zorg invoeren, waarmee hij 450 miljoen euro ophaalt. Ook ambtenaren gaan bij het CDA op de nullijn, net als uitkeringsgerechtigden (opbrengst 180 miljoen). De bijstand en de AOW blijven hier buiten.
Buma kreeg meteen harde kritiek op zijn plannen van de PVV, SP en de PvdA. Geert Wilders (PVV) noemt het CDA ongeloofwaardig, omdat het vorig jaar in het lenteakkoord met onder meer een btw-verhoging tekende voor ,,de grootste belastingverhoging van de afgelopen eeuw”. Emile Roemer (SP) stelt dat Buma met een nullijn in de zorg tekent voor minder koopkracht, meer werkloosheid en een verlenging van de crisis. Hij ziet met de CDA-voorstellen ‘ een verdere verrechtsing van het beleid’ .
GroenLinks wil de lasten voor burgers en bedrijven verlichten met 3,5 miljard euro. De bezuinigingen van 6 miljard euro die het kabinet volgend jaar extra wil, moeten niet doorgaan. Dat blijkt maandag uit de tegenbegroting van GroenLinks.
De partij kiest voor minder belasting op werk en juist meer op milieuvervuiling. Schone energie moet meer gestimuleerd worden en de zorg moet slimmer worden ingericht. Bezuinigingen op zorg, ontwikkelingssamenwerking en huurders kunnen worden teruggedraaid. GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik roept het kabinet op met hem te gaan praten in plaats van met het CDA dat maandag in zijn ogen een ‘ rechts alternatief’ voor de kabinetsplannen presenteerde.
Uit de doorrekening van de GroenLinks-plannen door het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de partij 9,3 miljard ombuigt op de collectieve uitgaven (vooral sociale zekerheid) en 11,9 miljard euro extra uit wil geven. Het begrotingstekort van Nederland zou met de GroenLinks-plannen volgend jaar 6 miljard (1 procent van het bbp) slechter uitvallen dan met de kabinetsplannen.
PVV-leider Geert Wilders komt met een motie van wantrouwen voor het Kabinet, zegt hij tegen de Telegraaf. “Het kabinet moet zo snel mogelijk maar huis, dat is het enige dat telt.”