Ook zo verschrikkelijk moe van die bedelspotjes met: ‘Onze programma’s bezuinig je niet 1,2,3 weg?’ En ‘Teken de petitie op www.1.2.3.nl?’ of ‘Op 9 oktober met de bus naar het Malieveld, gaat u mee?’ Mag ik u, kijker, een wijze raad geven? Lekker thuisblijven, want wellicht is er die dag iets spannends te zien bij de commerciëlen.
De man die u tijdens de kruistocht tegen nog eens 100 miljoen bezuinigingen op de publieke omroep steeds weer tegenkomt, is Jan Slagter van omroep MAX. Zijn argument om dwars te liggen is vooral dat de publieken inhoudelijk het verschil maken met de commerciële zenders en daarom dus het recht moeten houden op 900 miljoen euro, het oorspronkelijke budget. In totaal wordt dat tijdens dit kabinet teruggebracht tot 600 miljoen.
U thuis zapt en mixt de hele dag. Gemiddeld kijkt u zo’n drie uur per dag tv, onvoorstelbaar eigenlijk, en soms weet u al lang niet meer of iets vanuit de commerciële hoek komt of uit de koker van een katholiek, publiek brein.
Lid van een omroepvereniging bent u, nadat u bij uw ouders bent vertrokken, al lang niet meer. U heeft ook geen tv-gids meer, want de programmagegevens zitten of in uw digitale tv-menu, in uw smartphone, in uw iPad of haalt u, hoe zeldzaam, nog uit de krant of van teletekst.
Die omroepverenigingen hebben al een veldslag moeten leveren om tot een noodgedwongen samenwerking te komen. Want oh mijn God, daar gaan mijn privileges en declaratiemogelijkheden, want nu is er slechts één ruif voor twee. In de tijd van de broekriem aanhalen volgens mij een doodgewoon gezond beleid, want in andere sectoren zijn fusies al decennia lang orde van de dag.
De volgende stap, nog eens 100 miljoen bezuinigen, is dan ook even gezond. Misschien kent u het AKN-gebouw in Hilversum, waar eveneens, na een lange titanenstrijd, AVRO, KRO en NCRV ‘gezamenlijk’ introkken. Met op elke etage een andere hoofdredacteur (goed voor een klein tonnetje) voor hetzelfde programma. Vegeterende omroepmedewerkers, met smart wachtend op hun pensioen in een niet bepaald armoedige schaal en programmamakers die morgen nog probleemloos voor de commerciële omroepen kunnen werken.
Want dat was u ook al lang opgevallen: Boer zoekt Vrouw is volledig geschikt voor RTL 4. Want aan dat format kleeft niets publieks meer. Sterker nog, het theeservies en de knusse tuinmeubelen van Yvonne Jaspers zullen bij RTL 4 nog gretiger aftrek vinden dan bij de KRO. Dus door de bank genomen wordt iedereen er beter van.
Volgens Slagter houdt Nederland 3 na die 100 miljoen extra korten nog maar 15 miljoen budget over, dat is 30.000 euro per avond. Volgens Jan dus veel te weining. Inderdaad Jan, daarom doen we Nederland 3 ook helemaal weg.
Wat we wel over houden? Een centrale organisatie die als enige verantwoordelijk is voor de publieke omroep. Het liefst gerund door een CEO die regelrecht uit de koekjesfabriek komt, dus geen gekleurde regent waar Hilversum nu door wordt bevolkt. Inderdaad, een model à la BBC, de zender waar u die mooie natuurfilms van kent, drama en scherpe, journalistieke programma’s. En hoe gelukzalig, zonder reclame, die even penetrant is bij de publieke omroepen als bij de commerciële concurrent.
Waar kijkt u dan nog naar? Naar twee netten, met veel inhoud. Dus informatie, actualiteiten, educatie en niet te vergeten cultuur. Dat allemaal voor het keurige bedrag van 600 miljoen euro.
De sportverdwazing verdwijnt achter de decoder, dus van die terreur zijn we ook af. VI is sowieso veel leuker dan de mannetjesmakers van de NOS, ook de Studio Sport-kaste is in 2013 achterhaald.
Jack van Gelder heeft, net zoals Umberto Tan, ook al langer een kledinglijn, dus die redt zich zonder u ook wel.
U uitnodigen voor een tripje naar het Malieveld om mee te demonstreren is van een groteske pedanterie. De belangen van de makers zijn op geen enkele manier de belangen van u, de kijker. Een ultieme misvatting dus. U wilt goede tv-programma’s, ongeacht waar ze vandaan komen. In de oproep op de site, waar u dus ook vooral niet de petitie moet tekenen, wordt u blij gemaakt met een dode mus en, mocht u geilen op een busreisje met een heuse BN-er, geprikkeld om in te stappen.
‘Er wordt een leuk, divers programma gepresenteerd, met verschillende optredens, sprekers en muziek’, luidt de tekst.
De rillingen lopen nu al over mijn rug. Ik hoor een Freek de Jonge met opruiende teksten van voor de oorlog. Acda en de Munnik, die dag even geen schnabbel. Jan Slagter, bijna onherkenbaar vanwege actiehoedje, pruik en MAX-toetertje en natuurlijk Gerdi Verbeet. Uitgedost in hoepelrokje, strijdvaardig en op de barricades namens De Wereld Draait Door, want stel je voor dat ‘vriend’ Matthijs ook moet inleveren.
Over Matthijs gesproken, die zal er op 9 oktober, net zoals u, ook niet bij zijn. Net zomin als Jeroen Pauw, Paul Witteman en Paul de Leeuw. Niet alleen te druk met hun programma’s, maar bovenal hebben ze geen enkele zinnige reden om met de bus naar het Malieveld te gaan.
Die plek is meer voor modale klagers, die niet in staat zijn om hun eigen, creatieve broek op te houden en nooit verder hebben gekeken dan de skyline van het oerlelijke, bekrompen Hilversum.