Media & TV

Claudia de Breij: balletjes opgooien en borrelpraat

30-09-2013 08:51

Mediaprogramma’s bestaan bij de gratie van de misstappen van journalisten. Leuk om te kijken hoe je collega’s elkaar aan het mes rijgen en door een mediaraad worden beoordeeld. Dat was het format van De leugen regeert (VARA), gepresenteerd door Felix Meurders. Na negen jaar van de buis, want de ideeën waren op en u liep weg voor incestueuze televisie.

Toch heeft dat argument de VARA niet weerhouden om met het niemendalletje De kunst van het maken te komen. Gepresenteerd door een cabaretière, want die zijn altijd zo leuk op tv. Ook al stellen ze de domste vragen en gaat de inhoud volkomen aan hen voorbij.

Rood sexy leren jasje

Bij de VARA laten ze de vaste gezichten meerdere kunstjes doen. Dat is niet alleen goedkoper, maar zorgt ook voor directe herkenning bij de kijker. Claudia de Breij heeft niet alleen een bekend gezicht, ze zingt, is van radio én tv, is niet op haar mondje gevallen en maakt bovendien de indruk overal verstand van te hebben. Dus gestoken in een rood sexy leren jasje en schreeuwen maar.

De opzet van zo’n programma bedenk je binnen vijf minuten op een bierviltje en is dus volkomen voorspelbaar. Wat gebeurde er deze week in vogelvlucht en drie gasten aan tafel, waarvan er in ieder geval één herkend wordt. Vrijdagavond was dat Johan Fretz, de man die in 2025 premier wil worden. U zag hem eerder bij De Wereld Draait Door, Pauw en Witteman, en voor de jongeren, ook op Lowlands.

Opiniepagina

Fretz is gestopt met zijn column voor de Volkskrant en stapt over naar het Parool. Spannend, waarschijnlijk houdt u thuis al de adem in. Claudia kan zich heel goed inleven in wat er op een opiniepagina van een krant gebeurt. ‘Je moet in ieder geval opinie hebben op die plek, toch Johan?’

De Breij houdt van balletjes opgooien en borrelpraat. ‘Ligt het nou aan mij of zien we steeds meer rechtzaken op tv?’ En…hoe zou dat nou toch komen?
Mijn hoop is even gevestigd op Saskia Belleman, rechtbankverslaggever van De Telegraaf, want als je elke dag in de rechtbak zit, moet je toch iets meer weten dan de gemiddelde kijker. Helaas. ‘Er zijn steeds meer media bijgekomen, internetsites worden belangrijker en er wordt meer getwitterd.’

Advocaat Gerben Kor had vóór Belleman zijn professionele steentje ook al bijgedragen. ‘We hebben altijd al belangstelling gehad voor rechtszaken ’, klinkt het gewichtig, ‘we zijn gek op bloed, sex en misdaad.’

Gemeenplaatsen

Bij Felix Meurders had een dergelijke prietpraat nooit plaats gevonden. Te dun, te oppervlakkig, meteen ingrijpen en doorvragen, dat was zijn stijl. De Breij daarentegen laat het lopen en kabbelen en komt niet verder dan gemeenplaatsen. ‘Objectiviteit bestaat toch niet?’

Saillant detail: het programma wordt geproduceerd door Pilot Studio BV, met Ewart van der Horst aan het roer. Ooit de architect van De Wereld Draait Door en ook producent van het mediaprogramma Je mist meer dan je ziet met, inderdaad, Matthijs van Nieuwkerk. Blijkbaar is De kunst van het maken een faux pas in zijn blinde productiewoede voor zijn voormalige broodheer.