En toen was het zover: de gelegenheidscoalitie van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP heeft vrijdagavond een akkoord bereikt over de begroting van volgend jaar en over extra bezuinigingen van rond de 6 miljard euro. ‘Begrotingsafspraken 2014’, noemt het kabinet het akkoord dat nu op voldoende steun kan rekenen in de Tweede Kamer.
BELASTINGVERLAGING De bezuiniging op de zelfstandigenaftrek wordt teruggedraaid (300 miljoen euro). Het lager btw-tarief voor bouw en renovatie blijft heel 2014 gelden. Het tarief in de eerste belastingschijf wordt in 2014 verlaagd om op korte termijn de bestedingen te stimuleren.
INVESTERINGEN Het onderwijs krijgt 650 miljoen euro extra, schoolboeken worden vanaf 2015 weer gratis (250 miljoen euro) De publieke omroep krijgt in 2016 en 2017 50 miljoen euro extra, waardoor de eerder aangekondigde bezuiniging van 100 miljoen euro wordt afgezwakt. De bezuinigingen op de kinderbijslag worden teruggedraaid. Defensie krijgt er in 2014 50 miljoen euro bij en vanaf 2015 90 miljoen euro. Er komt vanaf 2015 50 miljoen euro per jaar beschikbaar voor regionale werkgelegenheid. Daardoor kunnen kazernes in Assen en Ermelo openblijven, evenals tbs-kliniek Veldzicht.
BELASTINGVERHOGING De belasting bij de aankoop van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) gaat omhoog door een strengere milieugrens. Drinkwater wordt duurder doordat de belasting op leidingwater omhoog gaat. Er komt weer een belastingheffing op afval storten. Werkenden tussen de 61 en 64 jaar raken hun werkbonus kwijt.
BEZUINIGINGEN Er komen extra kortingen op de budgetten van ministeries Daarnaast wordt er gekort op de subsidies voor bedrijven. Vanaf 2015 moeten efficiëncymaatregelen in der zorg meer opleveren.
Eerder op de avond werden Ton Heerts van de vakcentrale FNV en werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW zontvangen op het ministerie van Sociale Zaken om te worden bijgepraat door minister en vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA). De afspraken hebben namelijk onvermijdelijk consequenties voor het Sociaal Akkoord. “Eerst luisteren en dan weten we wat er gaat gebeuren en of er iets gaat gebeuren”, zei Wientjes bij aankomst tegen het ANP. Heerts liet het bij een afgemeten: “Ik hoor het allemaal wel.”
Wat ons brengt op het
SOCIAAL AKKOORD De aanpassing van het ontslagrecht die volgens het sociaal akkoord in 2016 zou ingaan, wordt een half jaar eerder van kracht. Werklozen moeten vanaf 2015 na een half jaar WW een baan onder hun niveau accepteren. In het sociaal akkoord was dat in 2016. De verplichting voor bedrijven om een half procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen komt al 2015 in beeld.
Het kabinet onderhandelde ruim anderhalve week met oppositiepartijen over de begroting en bezuinigingen voor volgend jaar. Steun van de oppositie is nodig, omdat VVD en PvdA in de Senaat geen meerderheid hebben. Een overzicht.
17 september: Het kabinet presenteert zijn begroting voor 2014, inclusief plannen om volgend jaar 6 miljard euro extra te bezuinigen.
23 september: CDA-leider Sybrand Buma wil de bezuinigingen steunen als hij er zelf 2 miljard van mag invullen. Hij eist lastenverlichting, een kleinere overheid en meer werk.
25/26 september: De Kamer debatteert tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen met premier Mark Rutte. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) kondigt aan te willen onderhandelen met alle fracties die serieus mee willen praten over alternatieven.
30 september: Het eerste overleg vindt plaats tussen kabinet, oppositie en coalitiepartijen. SP en PVV hebben vooraf laten weten niet mee te doen. Na dit eerste overleg haakt ook de Partij voor de Dieren af.
2 oktober: Het kabinet nodigt D66-leider Alexander Pechtold uit voor overleg. D66 wil het sociaal akkoord openbreken en de WW en ontslagrecht sneller hervormen.
3 oktober: Het CDA en 50 PLUS stappen ontevreden uit het overleg.
4 oktober: De financiële beschouwingen, het jaarlijkse debat over de financiële plannen van het kabinet, worden voor de tweede keer een week uitgesteld.
7 oktober: Het sociaal akkoord staat op de agenda van de onderhandelaars. Pechtold en Van Ojik dreigen beiden met een vertrek als ze hun zin niet krijgen.
8 oktober: De pensioenplannen van het kabinet stuiten in de Eerste Kamer op tegenstand van de oppositie. De ontwikkelingen in de Senaat maken nog maar weer eens duidelijk dat het kabinet daar alleen verder kan met steun van enkele oppositiepartijen.
9 oktober: GroenLinks wil niet meer meepraten. SGP, ChristenUnie en D66 gaan door. Zij kunnen de coalitie helpen aan een minieme meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer. Na nieuw overlegt kondigt Dijsselbloem aan niet naar Washington te gaan voor de jaarvergadering van het IMF.
11 oktober: Hoera, een akkoord!
TPO/ANP