De peiling 2013-10-13 (pdf) is gisteren uitgevoerd na bekend worden van het akkoord over de begroting van 2013. Net zoals het geval was toen het Lente Akkoord werd aangekondigd eind april 2011, zien we dat de partijen die een rol spelen bij het akkoord per saldo 4 zetels vooruit gaan ten koste van de andere partijen. In dit geval met name het CDA verliest het meest (-3 zetels).
Van de deelnemende partijen aan het akkoord wint de VVD 2 zetels en de PvdA 1 zetel. D66 wint ook 1 zetel. De score van 20 zetels is de hoogste score van deze partij sinds februari 2010 (vlak voor de val van het kabinet).
ChristenUnie en SGP blijven beide op de ene zetel winst staan, die ze ook al vorige week stonden. 50PLUS blijft na de grote val van de vorige week stabiel op 5 zetels.
Hetgeen we hier zien lijkt op wat we hebben meegemaakt na het sluiten van het Lenteakkoord op vrijdag 27 april 2012. Toen stegen de 5 betrokken partijen samen 6 zetels en verloor met name de PvdA, die toen niet meedeed (en het CDA toen wel). En dat lijkt ook op wat er gebeurde toen Rutte en Samsom meldden dat er een regeerakkoord was op 29 oktober 2012.
In beide gevallen was het wel zo dat in de periode erna dit “electorale enthousiasme” weer snel wegebde. Bij het aankondigen van het regeerakkoord was dat zelfs al binnen 48 uur door de discussies rondom specifieke details van het akkoord.
D66 wordt door 40 procent van de kiezers gezien als de partij die het meest gewonnen heeft met dit akkoord. Dan komt de VVD (27 procent). Van de 5 partijen wordt de PvdA het minst genoemd (15 procent).
Van de CDA-kiezers uit 2012 vindt 56 procent het een goede beslissing dat die partij niet meegedaan heeft aan een akkoord, 39 procent niet. (Dat het CDA nu electoraal daalt komt met name door het verminderen van het verlies van VVD-kiezers in de richting van het CDA).
Op de meeste maatregelen die bekend zijn gemaakt wordt door de kiezers positief gereageerd. Wel geeft 57 procent aan dat men liever had gehad dat het totale bezuinigingsbedrag minder was dan 6 miljard. Van de kiezers van de 5 deelnemende partijen zijn er 4 tevreden met het feit dat het 6 miljard is gebleven. Alleen de kiezers van de PvdA niet (61 procent had een verlaging gewild van dit bedrag).
Ten aanzien van het punt dat de bezuinigingen vooral zullen komen van de zorg, uitkeringen en verduurzaamheid van de belastingen, zien we een vergelijkbaar verschil tussen de reactie van de kiezers: 71 procent van D66 kiezers vindt dit een goede keuze, bijna de helft van de kiezers van VVD en ChristenUnie/SGP (en van het CDA), maar bij de PvdA-kiezers is dat maar ongeveer een kwart.
75 procent van de kiezers vindt dat er in feite sprake is van een gedoogconstructie door de drie oppositiepartijen. 70 procent verwacht onenigheid bij de uitwerking van de plannen. 31 procent denkt dat door dit akkoord de economie in Nederland zal verbeteren en 27 procent denkt dat het de werkeloosheid minder zal doen worden.
41 procent hoopt dat dit kabinet de rit uitzit. Dat is een duidelijke stijging ten opzichte van de vorige week. Toen was het 30 procent.