De Nederlandse overheid heeft tussen 2006 en 2013 ruim veertig miljoen euro boetes aan de Europese Unie betaald omdat er fouten zijn gemaakt bij de douane. De Nederlandse douane int de douanerechten voor de EU. Nederland mag 25 procent van de inningskosten houden als vergoeding voor het innen en de rest wordt aan Brussel afgedragen. Maar als Nederland zijn werk niet goed doet, volgen boetes. En dat is een boel geld blijkt nu.
Dat blijkt uit een staatje dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) maandagmiddag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd na vragen van het CDA. De boetes hebben te maken met oninbare schulden en administratieve fouten.
Verder blijkt Nederland verzocht te zijn om de EU een bedrag van 18,2 miljoen euro te betalen omdat zij Nederland financieel aansprakelijk houdt voor ten onrechte in de Nederlandse Antillen uitgegeven exportcertificaten. Lichtpuntje: Weekers is niet van plan deze boete te betalen: “Nederland heeft de Europese Commissie medegedeeld dat Nederland niet aansprakelijk kan worden gehouden voor fouten van de douaneautoriteiten in kwestie. ”
Maar de overige miljoenenboetes zijn tegen het zere been van de CDA-fractie. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt tegen ThePostOnline: “Voor de CDA fractie zijn deze miljoenen extra afdracht in boetes voor Nederlandse fouten een reden om opheldering te vragen aan de regering. Hoeveel boetes zijn er nu echt betaald en was dit te vermijden en welke stappen worden nu genomen dit te voorkomen?” Daarnaast vindt Omtzigt dat dit soort boetes aan de Kamer gemeld had moeten worden. “Het moet niet van Kamervragen afhangen dat we hier nu achter komen. Volgens Weekers hoeft hij de Kamer pas te informeren wanneer deze boete echt vaststaat.