Media & TV

Vandaag de Dag: te simpel, gewoon of cliché?

14-10-2013 09:54

Mediadeskundige Mark Koster is ervan overtuigd: Wie is de Mol wordt de winnaar van de Gouden Televizierring aanstaande vrijdag. Net zoals Anita Witzier eerst keer op keer moest afzien, omdat de prestigieuze televisie-award aan haar neus voorbij ging, zien we volgens Koster bij Wie is de Mol vermoedelijk hetzelfde scenario. Nu is het team van het programma, zoals Witzier uiteindelijk ook, toch echt aan de beurt.

Maar er was meer nieuws in Vandaag de Dag (WNL), vanochtend vroeg. Het is een tijd geleden dat ik me weer eens op het vroege nieuws en het fenomeen ontbijtshow heb gestort. De oprechte hamvraag die zich op de bank aandient is wel of u en ik daadwerkelijk op een reportage over ‘koude oorlogje spelen’ in de Overloonse bossen zitten te wachten, terwijl we druk doende zijn om de deur uit te gaan.

‘Wij blijven gewoon

Veel opwinding in het bos, waar de korte reportage is gedraaid. Hoe heerlijk is het om weer eens ‘het geluid van een Leopardtank’ te horen en opmerkingen als ‘vrijheid is niet vanzelfsprekend’.

‘Wij blijven gewoon’ is de slogan van Vandaag de Dag en die reputatie maakt de redactie meer dan waar.

Toch heeft de versimplificering van het nieuws ook schaduwkanten en verval je te vaak in een regenwoud aan clichés, om maar eens aan het weer van het afgelopen weekend te memoreren.

Regenval

Want de extreme regenval, ‘twaalf emmers per vierkante meter’ dicteerde alle vroege bulletins, ook bij RTL en de NOS. En natuurlijk de mogelijke nieuwe ontwikkelingen in de zaak Madeleine Mccann, met een mogelijke Nederlandse of Duitse verdachte. Vanavond bij Crimewatch van de BBC en morgenavond bij Opsporing Verzocht (AVRO).

Ter plaatse op Goeree Overflakkee, dus live bij u in de huiskamer, meisje Maaike Timmerman, en dat schrijf ik zonder dédain, want de jonge generatie verdient alle ruimte en mogelijkheden op televisie.

Liver

De ‘liver’ zoals dat in het jargon heet, moet bij u het ultieme gevoel oproepen dat u zelf met uw enkels in het water staat. Een beproefde methode in nieuwsprogramma’s. Denk aan de rechtbankverslaggever die zeven uur na de zitting voor een donker rechtsgebouw live verslag doet.

Maaike is wel echt live en ik zou haar nog wel wat meer handvatten voor het diepteinterview willen meegeven. ‘Wat is uw grootste zorg?’, vraagt Maaike aan de wethouder, terwijl de sloten overlopen en het overtollige water wordt weggepompt. Maar Maaike brengt ook rust bij het thuisfront. ‘Het is gelukkig nu droog, ik hoop dat het zo blijft’. Ja, Maaike, wij ook.

Jan de Hoop

De ongekroonde koning van de clichés in de vroege ochtend is en blijft natuurlijk Jan de Hoop van het Ontbijtnieuws van RTL.

‘Ik begrijp dat het halve IJsselmeer is neergevallen gisteren’, als opmaat naar de weervrouw. ‘Ach, het is herfst’ vat Jan de rampspoed kort en bondig samen.

In New York is een restaurant geopend door een boeddhistische kok en daar is spreken taboe, is een item in het ontbijtnieuws. Voor Jan een inkoppertje als hij naar de verkeersinformatie moet. ‘En nu maar hopen dat Antoine Verschie wel iets wil zeggen.’

Als ik om negen uur mijn ochtendronde afsluit blijf ik toch maar bij mijn oorspronkelijke principe. Ik heb meer dan genoeg aan een kort en bondig ontbijtnieuws, zonder Willem Vermeend over de vakbonden en het nieuwe regeerakkoord en zonder autogekken op een tuningbeurs.