Ondernemen & zzp

Subsidies voor de startende ondenemer

16-10-2013 17:05

Steeds meer mensen kiezen voor het ondernemerschap. Er zijn dan ook verschillende regelingen die de startende ondernemer kunnen ondersteunen. Emelie van den Biesen van juridisch adviesbureau BVJA legt ze uit.

(Startende) ondernemers hebben het niet gemakkelijk de laatste jaren. Toch weerhoudt dit velen niet om een eigen bedrijf te beginnen. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat in 2013 tot nu toe ruim 100.000 starters de uitdaging zijn aangegaan. De overheid wil ondernemerschap stimuleren en komt de startende ondernemer daarom tegemoet met een aantal subsidieregelingen. Subsidieregelingen zijn er in vele soorten en maten. Hierna worden er een drietal besproken: microfinanciering, startersaftrek en het programma ‘Erasmus for Young Entrepreneurs’.

‘Kleine’ lening

Als startende ondernemer kun je om te beginnen in aanmerking komen voor een zogenaamde microfinanciering: een krediet tot 50.000 euro waarnaast je gebruik kunt maken van coaching en ondernemerstools. Van belang is dat je een haalbaar ondernemingsplan opstelt met daarbij een financieel en exploitatieplan. Daarnaast wordt er gekeken naar je ondernemerskwaliteiten zoals doorzettingsvermogen, commercieel inzicht en bevlogenheid.

Ook is het vanaf eind 2013 mogelijk om een MKB-krediet aan te vragen. Dit is een nieuwe manier van financieren door middel van een lening tussen de 50.000 euro en 150.000 euro voor ondernemingen die niet bij een bank terecht kunnen.

Starten met voordeel

Om als startende ondernemer minder belasting te betalen, kun je gebruik maken van de startersaftrek. De startersaftrek is een extra aftrek bovenop de zelfstandigenaftrek. Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek moet je kortgezegd ondernemer zijn en per jaar ten minste 1.225 uren besteden aan de onderneming. Je hebt recht op startersaftrek als je, naast de zelfstandigenaftrek, in één van de voorafgaande 5 jaren geen ondernemer bent geweest en niet vaker dan tweemaal van de startersaftrek gebruik hebt gemaakt. De startersaftrek is een vast bedrag van 2.123 euro dat bij de zelfstandigenaftrek wordt opgeteld. De hoogte van de zelfstandigenaftrek is een vast bedrag van 7.280 euro en is onafhankelijk van de hoogte van de winst.

Opstarten in de EU

Ben je als startende ondernemer geïnteresseerd om Europa te verkennen voor je begint met je eigen onderneming? Dan is het programma ‘Erasmus for Young Entrepreneurs’ misschien een interessante regeling voor je. Met dit programma krijg je de mogelijkheid om één tot zes maand(en) in een EU-land te werken bij een ervaren ondernemer. Hierdoor kunnen kennis en ervaring tussen jou en de ondernemer worden uitgewisseld en ontstaat de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden. Je ontvangt een tegemoetkoming in de kosten vanuit de Europese Commissie, waarvan de hoogte afhankelijk is van het land waar je naar toe gaat. Inschrijven kan via de Kamer van Koophandel.

Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben over dit onderwerp, neemt u dan gerust contact op met BVJA via www.bvja.nl