Media & TV

Daphne Bunskoek is fris, alert en toegankelijk

21-10-2013 09:44

Televisie is een vergrootglas, dus slechte grappen worden direct ontmaskerd en lolbroeken vallen stante pede door de mand. Ooit gelachen om Dit was het nieuws (RTL), Tineke Schouten (TROS), Koefnoen (AVRO), Draadstaal (VPRO) of Kanniewaarzijn (VARA)? Ik niet.

Humor is een intieme zaak en dat beleeft iedereen op zijn eigen verknipte manier. Volgende week, de rentree van Daphne Bunskoek (RTL Boulevard) op de zaterdagavond bij RTL 4 mag dus op zijn minst een moedige poging tot een nieuw, satirisch programma worden genoemd.
Geen dijenkletser, maar een met liefde gemaakt programma, zo lijkt het.

Gedroomde presentator

Verder aan tafel: Viggo Waas (Niet uit het Raam en Dit was het nieuws) en Peter Heerschop (Ik Hou van Holland), beiden ook regelmatig te horen in de ochtendshow van Edwin Evers op radio 538.
Het format is hun idee en feitelijk een simpele variant op Dit was het nieuws, want hier wordt vooruit gekeken in plaats van terug geblikt naar de afgelopen nieuwsweek. Endemol is de producent en Daphne Bunskoek is er later bij gehaald als de gedroomde presentator.

Andere panelleden zijn Richard Groenendijk (Ranking the stars en Wie ben ik) en Carolien Borgers (Wie is de Mol, Altijd Wat en Mag ik u kussen).
Als u die programma’s niet kent, zijn Bunskoek en Heerschop feitelijk de enige bekenden bij het grote publiek.

Gescript programma

De formule van Volgende week is er eentje van op het bierviltje. Het team voorspelt het nieuws voor de week die voor ons ligt, gebaseerd op lopende zaken. Wie thuis dus het nieuws niet volgt kan beter een boek pakken of naar de film gaan. Na een week wordt de balans opgemaakt en de beste voorspeller haalt automatisch de meeste punten. Voor iedere goede voorspelling staat één punt. De lichtheid van het bestaan zelf, zou ik zo zeggen.

Volgende week is, net zoals Dit was het nieuws, een gescript programma, dat van tevoren van minuut tot minuut is bedacht. Onvermijdelijk bij dit genre televisie, want alleen de heren van Jiskefet waren in staat om zonder teksten de studio in te gaan en alle scènes te improviseren.
Toch krijgt het team van Bunskoek het voor elkaar dat de gesprekken aan tafel rond de thema’s op een natuurlijke manier verlopen. Thuis ga je bijna geloven dat alle panelleden spontaan hun persoonlijke verhalen vertellen.

Hoog tempo

Bunskoek houdt een hoog tempo aan in de show, dat is het grote verschil met Dit was het nieuws. Geen oeverloze mijmeringen van een Raoul Heertje of Thomas Acda. Volgende week is beduidend frisser, alerter en daarom dus toegankelijker.

Een ander voordeel, dat de komende weken bij de kijker voor een vast patroon kan zorgen, is de vaste samenstelling van het panel. Dus geen ingevlogen BN-ers zoals bij Dit was het Nieuws, waarvan sommigen of geen spat humor in huis hebben en bovendien niet snel kunnen schakelen en improviseren. De absolute voorwaarden voor een spontane, gulle lach.

Er keken zaterdagavond een miljoen mensen naar Volgende week een hoopvolle score voor een fremdkörper op een commerciële zender.
Want het gebrek aan uitgewoonde BN-ers zorgt meestal voor een absolute keldering van de kijkcijfers in de tweede aflevering van een dergelijk satirisch programma.