Steeds meer grote steden geven gehoor aan de oproep van MKB-Nederland om de onroerendzaakbelasting komend jaar te verlagen of in ieder geval gelijk te houden. Toch is het aantal gemeenten dat tot nu toe heeft gereageerd op de oproep van MKB-Nederland volgens de organisatie aan de lage kant.
De eerste gemeente die positief reageerde op de oproep was het Zeeuwse Kapelle, maar intussen hebben ook Den Haag en Utrecht aangegeven de belasting te verlagen. In Amsterdam blijft de gemeentelijke belasting voor niet-woningen op het zelfde niveau als dit jaar. In Rotterdam stijgt de OZB wel, maar is de stijging gelijk aan de inflatie.
In juni van dit jaar stuurde MKB-Nederland een oproep aan alle 90 gemeentes in Nederland om de OZB niet meer dan de inflatie te laten stijgen. Tot nu toe reageerden 51 procent van de gemeentes op deze oproep. MKN-voorzitter Michaël van Straaten is blij met de reactie van de gemeentes: “Maar het aantal vind ik echt teleurstellend laag. We gaan er nog één brief aan wijden, waarin we gemeenteraden en colleges van B&W nogmaals en met klem verzoeken aan onze oproep gehoor te geven.”
Volgens van Straaten is een verlaagde belastingdruk noodzakelijk voor winkeliers: “Door welke stad je ook loopt, je ziet steeds meer lege winkels en andere bedrijfspanden. Dat is verschrikkelijk voor de ondernemers die het treft, maar ook niet goed voor de gemeente, de leefbaarheid en de lokale werkgelegenheid. Daarom zeggen we tegen gemeenten: steun je lokale bedrijven, kom ze tegemoet en zadel ze niet met nog hogere lasten op.”
De huidige afspraak is dat de gemiddelde OZB voor niet-woningen niet meer mag stijgen dan met de inflatie, maar die afspraak is door de benarde financiële positie van gemeentes vaak geschonden. Bovendien pleit MKB-Nederland voor een verbinding aan de lokale inflatie in plaats van de landelijke inflatie:
“Die macronorm geeft aan met hoeveel procent landelijk de OZB-opbrengst jaarlijks mag stijgen. In totaal, niet per gemeente. Dat helpt dus niks. De macronorm zet individuele gemeenten absoluut niet aan om de hoogte van de OZB te beteugelen. Wij pleiten daarom met klem voor de invoering van een micronorm: die houdt in dat de OZB per individuele gemeente met niet meer dan het inflatiepercentage mag stijgen. Dat is veel eerlijker en effectiever.”