De afgelopen jaren is er veel te doen geweest om het niveau van hbo- en universitaire opleidingen. Zo kwam Hogeschool Windesheim in Zwolle in 2011 in kwaad daglicht te staan, toen bleek dat afstudeerwerk van studenten journalistiek niet altijd hbo-waardig was en diploma’s zo goed als werden ‘weggegeven’.
Maar wat blijkt: de afgelopen twee jaar werden er nog tientallen andere opleidingen door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) op de vingers getikt. Zo meldt dagblad Trouw vandaag.
Het gaat volgens Trouw om 38 hbo- en universitaire opleidingen en tien opleidingen die een particuliere instelling, als LOI en Business School Notenboom worden aangeboden. Studenten weten vaak niet hoe zij onderzoek moeten doen, de scripties waren matig of zelfs onvoldoende en er werden ‘genadezesjes’ gegeven.
De opleidingen in kwestie kregen één of twee jaar om orde op zaken te stellen. Elf opleidingen – waaronder de journalistiekopleiding van Windesheim – hebben een herkeuring gekregen en zijn alsnog goedgekeurd. Op dit moment hoeft geen opleiding zijn deuren nog te sluiten.
Trouw noemt het opvallend dat er niet alleen kritiek is op hbo-opleidingen, maar ook op universitaire studies. Waar tot voor kort weinig kritiek op was. “Daar moeten ze aan wennen. Men vindt dat niet leuk”, aldus NVAO-voorzitter Anne Flierman. “In een aantal gevallen dachten ze misschien te gemakkelijk dat het wel goed zat.”
Door een wetswijziging in 2011 zijn steeds meer opleidingen onder vuur komen te liggen. Sindsdien mogen beoordelingscommissies een herkansing geven. In het oude system kon een opleiding alleen slagen of zakken.