Wegens gigantisch populair en vreselijk lekker, nu ook op ThePostOnline: de recepten van Leonie ter Veld. Leonie blogt hier en verrast ons in een dagelijkse rubriek met simpele doch lekkere recepten voor studenten.
Hallo daar! Vandaag is het weer eens tijd voor een kooktip. Ik loop vaak tegen het probleem aan dat mijn brood oud wordt. Thuis eet ik bijna geen brood, omdat ik ontbijt met Cracottes en lunch op mijn werk, maar voor vriendlief en toevallig afgelopen week voor m’n zus, moet ik toch zo nu en dan brood in huis halen. Nu koop ik altijd al een halfje, omdat ik anders zeker weet dat ik over hou, maar vaak krijg ik zelfs een halfje niet op binnen de tijd dat ‘t nog lekker is. En zodra brood oud en droog is, is het niet lekker meer om ‘t gewoon zo op te eten. Er zullen ongetwijfeld meer mensen zijn die last hebben van het oud-brood-probleem en daarom staat de knullige kooktip dit keer in het teken van: brood.
Oud brood kun je perfect, en zelfs beter dan vers brood, gebruiken voor het maken van toast, croutons of een broodkorst voor home-made vis cuisine! Alles wat je nodig hebt is olijfolie en zout&peper. En je oude brood. Je kunt heerlijke toast maken door je brood diagonaal in 2en te snijden, er wat olijfolie, knoflook en tomaat op te smeren, wat zout&peper en vervolgens even in de oven afbakken tot het knapperig is. Niemand die nog proeft dat ‘t brood oud en bijna verschimmeld is (haha). Ook croutons maak je op een vergelijkbare manier, maar dan bak je het brood met olijfolie en eventueel knoflook en zout, in de koekenpan tot ‘t knapperig is. Heerlijk op een salade, in de soep of om een random maaltje een beetje op te pimpen (bijvoorbeeld iets Italiaans). Op weer een vergelijkbare manier, namelijk oud brood mengen met olijfolie, knoflook, tomaat, basilicum, zout&peper, kun je een soort broodkorst maken die je op vis in de oven legt waardoor je een heerlijke zelfgemaakte vis cuisine krijgt! Vet lekker! En wederom: niemand die proeft dat ‘t brood oud is.
Overigens kun je je oude brood ook heel goed gebruiken als pizza bodem. Dan beleg je ‘m gewoon met tomatensaus, kaas en de dingen die je normaal ook op een pizza doet. Neem bijvoorbeeld dit recept.
Aanrader dus om je oude brood nooit weg te gooien, maar er gewoon weer wat lekkers van te maken. Is spaarzaam wat betreft geld én goed tegen verspilling van eten. Tenzij er schimmel op zit. Dan is het echt niet meer te redden ;-)
Leonie ter Veld (23), een inmiddels ex-student Communicatie & Multimedia Design, is de hele dag maar met een ding bezig: wat eet ik vanavond? In 2011 besloot ze haar blog Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet op te richten. Want koken hoeft volgens Leonie helemaal niet moeilijk te zijn. Sterker nog: ze waarschuwt haar blog-bezoekers van te voren. “Verwacht geen culinaire blog met geweldige gerechten met ingrediënten waar je nog nooit van hebt gehoord, want regelmatig eet ik lekker spaghetti van Honing en risotto van Knorr.”
De blog van Leonie is in korte tijd razend populair geworden. Met zo’n 38.000 likes op Facebook en 10.000 bezoekers per dag and counting laat zij de studenten weer koken. Want zo moeilijk is het niet.