Leven

Sta jij achter je studiekeuze?

01-11-2013 19:32

Mart Kok is studiekeuzecoach en geeft hier wekelijks advies over studentenzaken. Heb je een vraag die je aan Mart zou willen stellen? Reageer hieronder of stel ‘m op twitter: @KokMart. Wie weet beantwoordt ze volgende keer jouw vragen. 

Een studiekeuze is een van de belangrijkste keuzes in je leven. Het bepaalt voor een groot deel wat je later voor werk gaat doen, wat je gaat verdienen, waar je gaat werken, met wie je gaat werken, enzovoort. Behalve dat het je toekomst bepaalt, maakt het nu ook uit:

  • in welke plaats je studeert;
  • met welke mede-studenten;
  • ben je veel tijd kwijt aan studeren;
  • kun je er nog een bijbaantje naast hebben;
  • gaat het je makkelijk af of moet je er heel hard voor werken;
  • vind je het leuk;
  • zie je wat je er later aan kunt hebben;
  • of zie je er eigenlijk het nut niet van in?

Lang niet iedereen maakt z’n studie af

Deze dingen worden allemaal bepaald door de studie die je hebt gekozen. In Nederland kost een jaar studeren gemiddeld € 13.250! Daar komt nog eens bij dat tijdens het vorige schooljaar (2012/2013) 15% van de hbo’ers en 10% van de universitair studenten al na 5 maanden waren gestopt met hun studie. Een deel van de overige studenten gaat nog even door maar maakt z’n studie vervolgens toch niet af. Veel studenten beginnen dus aan een studie die ze niet afmaken, of lopen vertraging op. Vaak komt dit omdat de studie niet aan hun verwachtingen voldoet of omdat ze er tijdens hun studie achterkomen dat het toch niet bij ze past.

Voorkom dit door:

  • zorgt dat je weet wat je kunt en wat je wilt
  • weet wat er mogelijk is met jouw talenten, vaardigheden, wensen en toekomstplannen;
  • weet welke studies daarbij passen en wat je van die studies kunt verwachten;
  • hier een bewuste en weloverwogen keuze in maakt;
  • Dan is de kans groot dat jij niet bij een van de vele uitvallers hoort!

Nadelen? Nadelen.

Als je een studie doet die niet bij je past, waarvan je spijt hebt dat je er ooit aan bent begonnen, dan zijn er veel nadelen. Zeker als je de studie niet afmaakt. Om te beginnen ben je een hele hoop geld kwijt, in ieder geval meer dan dertienduizend euro per jaar! Daarnaast heb je misschien een studiebeurs en/of een lening, dat is eigenlijk allemaal weggegooid geld als je een studie doet die je niet afmaakt. Bedenk eens wat je allemaal met dat geld had kunnen doen!

Ook is het een nadeel dat je tijd bent verloren door een studie te doen waar je vroegtijdig mee stopt. Je bent jong en je denkt misschien dat het niet heel veel uitmaakt, maar als je een studie niet hebt afgemaakt omdat het niet bij je past, omdat je al vrij snel door had dat je hier niet in verder wilde, dan is het wel heel zonde van je tijd en energie geweest. Maar, dat betekent niet dat je er maar mee moet doorgaan omdat het anders zonde van je geld en tijd is. Als je weet dat je niet op je plek zit, dat je heel veel moeite zult hebben om de studie af te maken omdat je dat eigenlijk niet wilt, én dat je er toch geen werk mee wilt zoeken, dan is het echt beter om er mee te stoppen.

Maar wat dan wel?

Van groot belang is dan goed te bedenken wat je wél wilt. Wil je een andere studie gaan doen? Of denk je dat puur theoretisch studeren eigenlijk niets voor jou is, en wil je een meer praktijkgerichte opleiding gaan volgen of gaan werken? Gaan werken zonder diploma is lastig, zeker op dit moment omdat er weinig banen zijn. Als je gaat solliciteren zonder diploma is de kans nog kleiner dat je wordt aangenomen.

Weet je zeker dat je wel wilt studeren, maar iets anders dan wat je nu doet, of tot nu toe hebt gedaan? Onderzoek dan goed wat wel bij je zou passen en waar je wel toekomst in ziet!