De Rabobank wordt niet langer gezien als meest betrouwbare bank van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 22.000 mensen naar aanleiding van de Libor-fraude. In een onderzoek gehouden in 2009 werd Rabobank door een meerderheid (54%) van de deelnemers – ongeacht bij welke bank die zaten – aangewezen als meest betrouwbaar. Op dit moment beschouwen slechts 22 procent van de deelnemers de Rabobank nog als de betrouwbaarste: een daling van 32 procent.
Van de duizenden deelnemers die zelf klant zijn bij de Rabobank stelt één op de vier (24%) te overwegen hun spaar- en betaalrekening over te hevelen naar een andere bank. Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat de verontwaardiging bij de klanten groot is over de Libor-fraude.
Zoals een deelnemer het verwoordt: “Absoluut schandalig van zowel de handelaren als van het management. Klanten worden tot op het incorrecte af vragen gesteld en moeten bewijs op bewijs leveren terwijl de Rabo bank zelf zo rot als een mispel blijkt te zijn.”
Vier op de tien klanten (44%) zien hun eigen bank nog wel als de meest betrouwbare.
Ondanks dat het duizenden euro’s kost, geeft één op de tien klanten (11%) met een hypotheek aan te overwegen die onder te brengen bij een andere bank. ‘Dat betekent zeker niet dat die klanten dat ook allemaal gaan doen’, zegt Opinie-onderzoeker Gijs Rademaker. ‘Maar het zegt wél iets over de verontwaardiging over de fraude. Die is fel.’
Vrijwel alle deelnemers (95%) vinden dat de Rabobank de uitbetaalde bonussen van de betrokken werknemers moet terug vorderen en moet onderzoeken of de personeelsleden strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Ook de Raad van Bestuur zou uitgekeerde bonussen over de afgelopen jaren moeten terugbetalen.
Zaterdagavond staat EenVandaag geheel in het teken van de Libor-fraude. In de studio is Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken.
Ook reageren de Rabobank en minister Dijsselbloem op de uitslagen van dit onderzoek, die Gijs Rademaker in de uitzending zal presenteren.