Meatless Monday

04-11-2013 16:57

Twee weken terug hadden we al een recept met pompoen, maar de mogelijkheden zijn eindeloos met deze groente. En daarbij is pompoen dankzij de hoeveelheid ijzer een ideale vleesvervanger. Daarom met deze meatless monday een pittige pompoensoep met zelfgemaakt knoflookbrood. En een tip voordat je begint met de pompoen snijden: zet hem veertig minuten in de over, dan is het een stuk makkelijker snijden.

Nodig voor de soep

Voor 2 personen
– 500 gram pompoen
– 1 ui
– 1 laurierblaadje
– 1 bouillonblokje
– 125 gram crème fraiche
– Halve rode peper
– Peper en zout
– 1 liter water
Naar smaak: een beetje gember

Aan de bak

Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer twee bij twee centimeter. Fruit een uitje in olijfolie in een diepe pan. Voeg alles de uitjes glazig zijn de stukjes pompoen toe en schep deze om op hoog vuur tot ze bruin kleuren.

Voeg het water, het bouillonblokje, het laurierblaadje en de halve rode peper in kleine stukjes (meer of minder kan naar smaak, net hoe pittig je het graag hebt) toe aan het geheel en breng het aan de kook. Roer het mengsel goed om en laat het 10 à 15 minuten koken.

Haal het laurierblaadje uit de soep en pureer de boel met een staafmixer. Laat de boel opkoken en roer de crème fraiche erdoor. Niet zo gek op pittig? Je kunt de rode peper gerust weglaten. Het is lekker om in plaats daarvan een beetje gedroogde gember naar smaak toe te voegen. Breng de soep hoe dan ook nog wél even op smaak met peper en zout.

Voor het knoflookbrood

– 1 voorgebakken stokbrood
– 4 teentjes knoflook
– 6 el olijfolie
– 1 theelepel gedroogde oregano
– 2 theelepel zeezout

Aan de bak

Doe de olijfolie in een schaaltje, pers daarboven de knoflook uit, voeg de oregano toe en meng het geheel. Snijd nu het stokbrood in de lengte doormidden en besmeer de binnenkant met het knoflookmengel. Bestrooi het geheel met zeezout en bak het brood ongeveer 8 minuten op 200 graden. Lekker om in de soep te dopen!