De inflatiedaling die je wist dat zou komen is eindelijk hier. In augustus van dit jaar schreven we al dat de krantenkoppen rond deze tijd van jaar wel eens juichend konden worden: “Inflatie: in oktober (akoord: november) staan we weer te juichen“, en dat klopt. Zo kopt het ANP bijvoorbeeld:
Inflatie daalt tot laagste niveau in 3 jaar
Voor de koopkracht van Nederlanders betekent deze ‘laagste inflatie sinds november 2010’ helemaal niets. De enige reden dat de inflatie zo laag is, is dat de verhoging van de btw uit de boeken is: we kijken om het inflatiecijfer te berekenen maximaal een jaar terug in de tijd: hoeveel is je euro waard ten opzichte van een jaar geleden?
De verhoging van het hoogste btw-tarief van 19% naar 21% betekende een flinke tik voor de koopkracht in Nederland, dat zag je ook terug in het hoge inflatiecijfers. Volgens inflatiespecialist Edin Mujadić was zonder die verhoging de inflatie ongeveer 1% lager geweest.
In augustus legde Mujadić al uit waarom we rond deze tijd van het jaar niet al te enthousiast moeten reageren op de plotseling daling van de inflatie:
“Ik geef een heel simpel rekenvoorbeeld: ik geef elke maand 100 euro uit. Door de BTW-verhoging moet ik om hetzelfde te kunnen kopen opeens 102 euro uitgeven. Dat zie je een jaar lang terug in het inflatiecijfer. Maar in oktober moet ik nog steeds 102 euro uitgeven, er is helemaal niets veranderd.”
De positieve krantenkoppen zullen Nederlanders ongetwijfeld een goed gevoel geven en vertrouwen op zichzelf is ook goed voor de economie, maar helaas is uw euro nog steeds even weinig waard als een maand geleden.
Bovendien zal het jubelen volgens Mujadić waarschijnlijk van korte duur zijn: “Een eenmalig effect valt weg en een nieuw effect dient zich alweer aan: als de accijnzen omhoog gaan zijn we weer terug bij af. Maar eerst nog een paar weken jubelen over de gedaalde inflatie!”