Met moslims ‘kun je niet discussiëren’, want hun geloof zegt hoe het is en daar valt niets op af te dingen. Nou, kennelijk kun je wél in discussie gaan. De net opgestarte Moslimkrant wil een tegengeluid laten horen als reactie op de vele negatieve berichtgeving over moslims. Geef de initiators eens ongelijk, voor hun gevoel worden vele van hen ten onrechte aangekeken op denkbeelden die zij niet aanhangen en wordt hen zo een stempel opgedrukt.
Omdat het een moslimkrant betreft is het makkelijk om gelijk heel krampachtig en sceptisch te doen, maar waarom zou je? Juich het toe, zou ik zeggen. Zoveel mogelijk mensen moeten gebruik maken van de vrijheid van pers en media. Een platform dat de mogelijkheid biedt vragen te stellen of opinie te schrijven laat zien dat er onder moslims ook honderd-en-één meningen bestaan over hun geloof.
De stelling op de homepage van de Moslimkrant luidt momenteel: “Het islamitisch Nieuwjaar moet een Nationale Feestdag worden”.
Die stelling komt voort uit de mening van een columnist die hier voor pleit. Reactie: ruim 65 procent van de reaguurders op de poll is van mening dat dit niet zo nodig hoeft. Willen ‘ze’ ons land en onze cultuur dan helemaal niet allemaal veranderen? Kennelijk niet.
Het eerste tegengeluid is een feit.
Zonder te willen bagatelliseren dat er veel individuen met een gevaarlijk gedachtegoed rondlopen moeten we genuanceerd naar individuen blijven kijken. Zoveel mensen zoveel meningen. Ook onder moslims. Grootschalige generalisatie van groepen leidt tot tunnelvisiedenken (hetzelfde waar men de ander vaak van beschuldigt) en kan verstrekkende gevolgen hebben.
Je kunt dus blij zijn met mensen die een ander geluid laten horen. Ga met hen in discussie als je het ergens niet mee eens bent. Het kan, heus.