‘Gelovig zijn moet je overkomen’, dat was altijd mijn statement. Als je niet er dusdanig mee bent opgegroeid dat het eigenlijk vanzelfsprekend is (natuurlijk kan je nog wel van visie veranderen), of iets hebt meegemaakt waardoor je het ‘ervaren’ hebt, is het niet zo dat je zomaar kan zeggen ‘ik geloof’. Je kan natuurlijk wel inspiratie halen uit normen en waarden en verhalen uit allerlei geloven, maar ik vind het persoonlijk niet reëel om dan zomaar te beweren dat ik geloof. In wat dan ook. Wel kan ik zeggen dat ik me op dit moment meer kan inleven in de hele ‘van aap naar mens’ theorie dan in welk geloof dan ook. ‘Ooit verdiep ik me wel eens in alle geloven en kijk wat het beste bij mij past en het beste voelt’. Zo gezegd, nooit gedaan. Deze week bracht ik hier verandering in door me in één van de vele geloven te verdiepen: het Boeddhisme.
In een geloof zoek ik niet zozeer iets wat het verklaart hoe de mensen op aarde zijn gekomen en dergelijke. Daarvoor geloof ik teveel in de evolutietheorie en ben ik in dat oogpunt misschien toch meer iemand van de wetenschap en verklaarbare dingen, dan het spirituele. Wel geloof ik erin dat sommige geloven je kunnen helpen door je levenswijsheden en rituelen bij te brengen die het leven in moeilijke periodes en in het algemeen makkelijker maken. Ook zitten er in sommige geloven mooie uitgangspunten en normen en waarden die naar mijn mening zeker iets toe kunnen voegen aan je leven als een soort van richtlijnen. Ik zou ze dan ook niet zo veer geloven, maar eerder levensbeschouwingen willen noemen. Voor mij is het moeilijk voor te stellen, dat een God of wie dan ook gewild zou hebben dat je het hele leven aan hem/haar wijdt. Volgens mij is het belangrijker je in de samenleving en andere mensen te verdiepen, dan in het spirituele.
Ook ben ik denk ik niet snel iemand die zich tot één enkele groep aangetrokken voelt. Ik hou er van om te reizen en vind in de meeste culturen wel iets wat me aantrekt en ik meeneem naar huis. Ook denk ik dat elk geloof ergens wel goede uitgangspunten heeft en het dus ook absoluut de moeite waard is om je overal in te verdiepen en je niet per se (en al helemaal niet radicaal) alleen aan één geloof of cultuur over te geven. Misschien komt dit wel voort uit het feit dat ik zelf al uit twee culturen kom, namelijk de Nederlandse en de Duitse. Mensen vragen me vaak waar ik me meer thuis voel, echter zou ik hier geen keus ik kunnen maken. Het voelt beide zo ontzettend als thuis, dat het voor mij onmogelijk is om één van de twee te verliezen. Het maakt allebei deel uit van wie ik ben, mijn karakter, mijn opvattingen en normen en waarden.
Waarom het Boeddhisme? Op de een of andere manier trok dit me al vanaf dat er in de godsdienst lessen over gesproken werd. Waarom kon ik me nu niet meer zo goed herinneren, dus koos ik ervoor hier weer achter te komen. Ook moet ik toegeven dat vooral het ‘onbekende’ en ‘verre’ me vaak wel trekt.
Gelijk de eerste zin die ik over het Boeddhisme las trok me aan: in tegenstelling tot zowat alle andere godsdiensten, kent het boeddhisme geen god of goden. Geen almachtig opperwezen dat beslist over de mens dus. Daarnaast staat karma centraal in het Boeddhisme: what comes around, goes around! Ook ben ik een grote fan van mediteren, bijvoorbeeld tijdens een ontspannen dagje sauna. Bij het lezen over het Boeddhisme viel me op dat ik, wat ik niet per se verwacht had, ook hier veel dingen ‘extreem’ vind. Zo is een doel van een boeddhist om te streven naar geen verlangens, dan ben je verlost. Als je blijft verlangen, wil je altijd meer en zul je nooit verlost zijn van de pijn om iets te verlangen. Natuurlijk zit hier wel een punt in, maar om je hele leven hieraan te wijden gaat mij wat ver. Wel vind ik het belangrijk om te genieten van kleine dingen.
Zelf denk ik, dat je uit elk geloof bepaalde dingen kunt halen, om zo voor jezelf een totaalbeeld van je eigen opvatting en visies te krijgen. Een week is lang niet genoeg om je er echt in goed te kunnen verdiepen, maar het heeft er bij mij vooral voor gezorgd dat er weer meer interesse gewekt is, niet alleen in andere geloven maar ook culturen. Een hoop inspiratie voor nieuwe reizen, dingen die ik graag nog wil zien/ontdekken en ook motivatie om me toch eens wat meer in verschillende culturen en geloven te verdiepen, niet alleen op het moment dat ik ook daadwerkelijk aan het reizen ben.
Nadja Neeven onderwerpt zich komende 52 weken samen met Esther Vogel en Lotte Besse aan de 52 Challenge: iedere week een nieuwe uitdaging. Alle uitdagingen kun je vinden op 52Challenge.nl.