Steeds meer Europarlementariërs willen af van hun vergaderplek Straatsburg. Zij willen het liefst alleen nog maar in Brussel bijeenkomen. De parlementariërs riepen woensdag de EU-lidstaten op dat mogelijk te maken.
De afgevaardigden vinden dat zij zelf het recht moeten krijgen om te bepalen waar en hoe zij vergaderen. Nu is dat vastgelegd door de EU-lidstaten. De parlementariërs willen dan ook dat de lidstaten het Europees Verdrag veranderen, zodat het Europees Parlement (EP) het heft in eigen handen kan nemen.
De strijd rond de zetel Straatsburg duurt al jaren. Frankrijk en Luxemburg, waar een deel van de EP-administratie is gevestigd, verzetten zich met handen en voeten tegen centralisatie in Brussel. Zij kunnen een verdragswijziging blokkeren.
Europarlementariër Toine Manders (ex-VVD, nu lijsttrekker 50Plus) stelt voor om stemmingen in het parlement ook via internet mogelijk te maken.
Hierdoor hoeven de afgevaardigden en het personeel niet langer 12 keer per jaar naar Frankrijk te reizen, aldus Manders in een verklaring: “De zetel in Straatsburg is niet meer van deze tijd. Gelukkig zijn er moderne oplossingen.”
Ook voor het CDA is de tijd gekomen om Straatsburg definitief vaarwel te zeggen. “Vergaderen op één plek bespaart jaarlijks zo’n 200 miljoen euro, veel milieuvervuiling en tijdverlies”, vindt EP’er en CDA-lijsttrekker Esther de Lange.
De 766 Europarlementariërs, hun assistenten, tolken en anderen vergaderen steeds slechts 4 dagen In Straatsburg. Zij werken veruit de meeste tijd in Brussel.
Anp