Buitenland

Britse moordcommando’s hebben ongewapende burgers afgeslacht

21-11-2013 15:58

Militairen van een speciale eenheid in Noord-Ierland hebben begin jaren 70 in dat deel van het Verenigd Koninkrijk burgers vermoord. Dit stellen ex-leden van de betrokken eenheid, de Military Reaction Force (MRF), meldde de BBC donderdag.

De MRF werd in 1973 ontmanteld en de archieven werden vernietigd. Daarvoor reden leden 1,5 jaar lang verkleed als burger door fel republikeinse wijken in westelijk Belfast in een poging de terreurgroep IRA (Ierse Republikeinse Leger) te bestrijden. Bij deze patrouilles is op burgers geschoten en zijn doden gevallen.

De verhalen van de ex-MRF-commando’s worden naar voren gebracht in het Britse actualiteitenprogramma Panorama. De personen die de verklaringen hebben afgelegd, deden dat anoniem en wilden niet herkenbaar in beeld.

Baby-killers

De circa 40 leden werden vrij willekeurig gekozen uit verscheidene legeronderdelen. Ze menen over het algemeen dat ze met hun patrouilles het terrorisme bestreden en mensenlevens redden. “We joegen op meedogenloze ‘baby-killers’, terroristen, figuren die je dood maakt zonder erover na te denken”, zei een van de ex-leden van de MRF.

Een ander verklaarde: “Als je iemand in het vizier kreeg die een bekende schutter was, eentje die een heleboel moorden had gepleegd, dan moest hij worden uitgeschakeld …zij waren zelf moordenaars, ze hadden medelijden met niemand.”

In 1972 werd er in Noord-Ierland meer dan 10.000 keer op iemand geschoten.

Vredesakkoord

Het MRF-verhaal duikt op vlak nadat het hoofd van de justitie in Noord-Ierland, John Larkin, heeft gesuggereerd dat moorden van voor 1998 die verband houden met de strijd tussen de pro-Ierse republikeinen en pro-Britse unionisten, niet meer vervolgd zouden moeten worden.

In 1998 werd een vredesakkoord gesloten tussen de partijen die de status van Noord-Ierland betwisten. Het gaat om de overwegend rooms-katholieke republikeinen die bij de Ierse republiek willen horen en de overwegend protestantse Noord-Ieren die de band met het Verenigd Koninkrijk zeer nauw willen houden (unionisten).