Binnenland

Agent niet vervolgd voor neerschieten asielzoeker

22-11-2013 13:33

Een agent die op 4 april een asielzoeker in zijn been schoot in een asielzoekerscentrum in Utrecht, wordt daarvoor vooralsnog niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) doet de zaak af met een voorwaardelijk sepot, zo meldde het vrijdag.

Asielzoekers had mes

De agent werd opgeroepen omdat een asielzoeker zich agressief gedroeg. Die bleek een mes te hebben en mensen daarmee te bedreigen. De asielzoeker werd meerdere keer gevraagd zijn mes te laten vallen. Dat deed hij niet. Ook niet toen de agent een waarschuwingsschot loste. Daarop schoot de agent de man in zijn been. Hij deed dat om te voorkomen dat een situatie zou ontstaan met grote risico’s op ernstiger of dodelijk letsel.

De officier van justitie vindt het optreden van de agent niet rechtmatig, omdat er geen sprake was van direct fysiek gevaar. Er was geen sprake van noodweer. Maar er zijn wel zaken waar het OM rekening mee wil houden. Zo was de houding van de asielzoeker dreigend, had hij een mes en reageerde hij niet op oproepen om zijn mes te laten vallen. Bij een voorwaardelijk sepot kan het OM later altijd alsnog besluiten om over te gaan te vervolging.

ANP