Voor recepten hoef je tegenwoordig al lang niet meer naar een kookboek te grijpen. Het internet staat vol recepten en een recept op maat is dankzij de talloze zoekfuncties ook nog eens makkelijk te vinden. En wie wat nieuws wil proberen, pakt de Allerhande of het nieuwste recept op Smulweg. Kort gezegd lijkt er nog maar weinig markt voor kookboeken. Nienke van Hunen en Tefke van Dijk wagen het erop met hun alternatieve kookboek BandEet.
Naast Jamie Oliver, bestaat het kookboekenlandschap vooral uit alternatieve kookboeken. Koken zonder pakjes en zakjes, koken om het verouderingsproces tegen te gaan, veganistisch koken, de Venetiaanse keuken opnieuw uitgevonden, koolhydraatvrij koken, suikervrij koken, jezelf mooi, slank en gelukkig koken, weten wat er in je eten zit-koken, koken voor 1 persoon, koken om je hormonen in balans te houden, het metabolismedieet, mindul afvallen en natuurlijk is Sonja Bakker er ook nog. Maar die hype is wel weer voorbij.
Maar wat maakt een kookboek nou echt het hebben waard? Tussen de talloze themaboeken zitten pareltjes. Kookboeken waar je uren doorheen kunt bladeren. Geïllustreerd met prachtige foto’s en naast de recepten fijne tekst. Uitleg over het eten. Een stukje duiding, zeg maar. Zoals Monique van Loon heel goed en vermakelijk doet in haar boek The Culy Way Of Life, waar ze haar blog succesvol vertaalt naar papier. Maar het kan nog beter: tekst in het kookboek die niets met eten te maken heeft. In BandEet combineren Van Hunen en Van Dijk eten met iets dat bijna niet beter kan: muziek.
Kok Nienke van Hunen kookt regelmatig voor bands als ze op tournee zijn en optreden bij poppodium Doornroosje in Nijmegen. Journalist Tefke van Dijk interviewde de bands waar Van Hunen voor kookte om ze te vragen wat hun eetgewoonten zijn en hun favoriete gerecht van de avond. Dit resulteert in een prachtig boek met 34 interviews die ieder niet alleen worden vergezeld met een mooie foto van de band, maar ook met het favoriete recept van de band of artiest in kwestie. Acts als Agnes Obel, dEUS, Eefje de Visser, Spinvis, New Cool Collective en The KyteMan Orchestra praten over muziek, touren en eten. Zo bekent Spinvis dat hij een keer gehuild heeft omdat hij het eten zo lekker vond. Of de twee leden van death metal-band Job For A Cowboy die openlijk praten over het feit dat ze -echt waar!- veganist zijn.
Er is niet alleen ruimte voor de bands en hun eten. Ook heeft Van Hunen nog een aantal algemene recepten toegevoegd. Klein, makkelijk maar fijn. Ook wordt er gesproken met productieleider Wouter Maes die precies vertelt hoe het er in een poppodium nou aan toegaat. De zorg voor bands zit ‘m in kleine dingen, zoals een heerlijke maaltijd van Van Hunen. De rider met uitleg van The Kyteman Orchestra is ook toegevoegd, waardoor het inzicht in het muzikantenleven net even wat leuker wordt.
Het boek is zeer kleurrijk, maar wordt daardoor niet minder overzichtelijk. Iedere act heeft zijn eigen kleur, waardoor alleen de inhoudsopgave een subtiele regenboog wordt. De recepten hebben soms wat bijzondere ingrediënten, maar echt moeilijk zijn ze niet te maken. En ach, wat maakt het ook uit. Het is alleen al een prachtig boek om doorheen te bladeren. De soms bijzondere avonturen van de acts over touren en eten, de foto’s van zowel de acts als het eten en de recepten zijn een lust voor het oog. Of je nou van koken houdt of niet.
Beeld: Schulteschultz