Vanmiddag maakte minister Bussemaker bekend dat de Nederlandse en Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) de opleidingen MEM (Media en Entertainment Management) en CE (Commerciële Economie) van Inholland goedkeurt. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is het hiermee oneens, omdat de opleidingen hun zaken niet in orde hebben. Bij de juridische dienst van de LSVb en in de media regende het de afgelopen maanden klachten van studenten die niet kunnen afstuderen. Volgens het rapport van de NVAO liggen de slagingscijfers van studenten die beginnen met afstuderen, rond de 3%.
Problemen op de opleidingen MEM en CE bij Inholland zijn niet nieuw, in 2010 luidden de NVAO en de Inspectie al de noodklok. De aanvullende afspraken die de NVAO nu met Inholland heeft gemaakt laten zien dat de NVAO de problemen die nog steeds spelen bij Inholland erkent. Deze afspraken gaan over de problemen binnen het afstudeertraject en de lage rendementen. Olga Wessels, bestuurslid van de LSVb: “Wij vinden het onacceptabel dat een opleiding die al drie jaar niet op orde is en waar nu nog steeds veel mis gaat toch geaccrediteerd wordt.”
Voor de LSVb staat het voorop dat een student de opleiding pas verlaat wanneer het hbo-niveau gehaald is. “Een diploma halen lijkt op dit moment echter onmogelijk omdat goede inhoudelijke begeleiding ontbreekt,” Uit de klachten blijkt dat studenten continu van hun begeleider te horen krijgen dat ze op de goede weg zijn, maar een tweede lezer beoordeelt hun eindwerk vervolgens met een onvoldoende. Wessels: “Dan is het duidelijk dat er iets fundamenteel mis zit in je afstudeertraject op het gebied van begeleiding en beoordeling. Het afstudeertraject van Inholland wordt door studenten ervaren als dicht struikgewas waarin zij vastraken.”
Studenten die studievertraging oplopen wat te wijten is aan de opleiding, moeten financieel gecompenseerd worden voor hun schade. De schade van studenten bestaat uit bijvoorbeeld collegegeld, extra studieschuld en de kosten voor het inschakelen van externe bureaus om het gebrek aan begeleiding binnen de opleiding op te vangen. Wessels: “Studievertraging kost studenten veel geld. Inholland moet een rechtvaardige compensatie aanbieden aan studenten voor de schade die zij hebben opgelopen buiten hun schuld om.”
Studenten kunnen zich melden voor juridische hulp bij de Studentenlijn van de LSVb, te bereiken via [email protected]