Gebruikers van sociale media als Facebook en Twitter moeten zich ervan bewust zijn dat het soms strafbaar is om informatie over lopende rechtszaken te publiceren. Het hoofd van het Britse Openbaar Ministerie (OM), procureur-generaal Dominic Grieve, hoopt internetgebruikers met betere voorlichting in het gareel te krijgen.
Het OM stelt dat burgers soms de rechtsgang in gevaar brengen door bepaalde informatie naar buiten te brengen. Traditionele media in Groot-Brittannië krijgen een paar keer per jaar advies over gevoelige rechtszaken, waarin het OM journalisten erop wijst welke informatie ze wel en niet mogen publiceren. Het gaat bijvoorbeeld om namen die geheim moeten blijven.
Die adviezen aan media gaat justitie voortaan ook op haar website zetten, zodat ook gewone internetgebruikers zich kunnen vergewissen van de mogelijke ‘valkuilen’.
“In vroeger tijden hadden alleen massamedia de mogelijkheid om informatie op zo’n grote groep mensen over te brengen dat ze een zaak in gevaar konden brengen. Dat is niet meer het geval”, verklaarde Grieve maandag. “We willen mensen niet opleggen waar ze wel en niet over mogen praten. In tegendeel: we willen ze helpen om op een wettige manier commentaar te geven.”
Een andere reden voor de maatregel is dat mensen die vertrouwelijke informatie toch op internet zetten, niet zo gemakkelijk meer kunnen aanvoeren dat ze niet wisten dat dit strafbaar is.
Anp