Leuk en aardig dat Rabobank schikt voor 70 miljoen euro om vervolging voor fraude met Libor-rentes te voorkomen, daar gaat het Openbaar Ministerie misschien mee akkoord, maar advocaat Gerard Spong niet. Spong wil de Rabobank via een zogenaamde artikel 12-procedure namelijk ‘keihard aanpakken.’ Dat meldt hij aan Follow The Money en LegalDutch.
Het idee is om een stichting op te richten genaamd Justitia Distributiva, in deze stichting worden alle belanghebbenden die direct of indirect slachtoffer zijn van de fraude gebundeld. Belanghebbenden kunnen via een zogeheten ‘artikel 12 procedure’ alsnog af proberen te dwingen bij het gerechtshof. Het Hof kan daarop besluiten de zaak alsnog aan een rechter voor te leggen, ook al heeft het OM besloten van vervolging af te zien.
Joost Hardeman van de Vereniging Cliënten van Financiële instellingen startte het initiatief om de belanghebbenden bij vervolging te bundelen: “Wij zijn van mening dat het van groot maatschappelijk belang is als ook banken zich net als burgers en bedrijven moeten verantwoorden voor de rechter als er sprake is van strafbare feiten. De duur, de omvang, de financiële schade en de impact van de Libor-zaak zijn zeer groot.”
Het initiatief zorgt er mogelijk voor dat het OM toch onderzoek moet gaan doen naar de fraude, mogelijk moet de huidige top van de Rabobank zich dan alsnog verantwoorden voor het gesjoemel met de rentetarieven. Het door Rabobank geschetste beeld dat de fraude alleen in het buitenland voorkwam, werd door de NOS al eerder ontkracht door te onthullen dat de illegale manipulatie vanuit het hoofdkantoor in Utrecht plaatsvond.