Omdat pakjesavond al lang verleden tijd is, staat het heerlijke avondje in teken van het asociaal gebruik te maken van de ouderlijke bank. Een paar minuten voordat Sinterklaas ons kleine kikkerlandje verlaat, trilt de telefoon. Een melding van Nu.nl. Nelson Mandela (95) is overleden.
Dat het twee voor twaalf was voor de oud-president van Zuid-Afrika, hoefde Astrid Joosten haar mond niet voor open te trekken. Desalniettemin maakte het bericht een einde aan mijn onverwoestbare eenwording met de bank. Zeven miljard vrienden laat hij achter, zoals Kees Broere het in De Volkskrant mooi verwoordde. En een paar dwazen van het Nederlandse volk.
Er is mij altijd geleerd dat er geen domme vragen bestaan. De dood van ’s werelds grootste verzoener staat aan de wieg van de eerste domme vraag in dit universum. ‘Wie is Nelson Mandela?’. Het staat er echt. Zelfs op het wereldwijde web.
Het is misschien nog wel een grotere schok dat er mensen rondlopen die Mandela niet kennen. Dat sommigen hem verwarren met Morgan Freeman, is nog te behappen, maar dat zijn naam geen belletje doet rinkelen, is belachelijk. Het is een belediging voor elk opengeslagen geschiedenisboek. Wie volgens hen de leider was van de Romeinen? Adolf Hitler. De eerste zwarte president in Amerika? George W. Bush. Hoe laat de primetime uitzending van het NOS Journaal begint? Geen idee, is dat niet op RTL 4?
Bezuinig eens een litertje of vier foundation of koop eens geen oorbellen met de omtrek van de artiesteningang van Gordon. Sprokkel de bespaarde centen bij elkaar en maak kennis met Nelson Mandela. Hij zal je niet teleurstellen.
Intelligentie kent geen grenzen… #Mandela pic.twitter.com/txcbkVNflZ
— Bob Maes (@BobmaesHulst) December 5, 2013