Een kwart van de studenten in het hoger onderwijs zal geen masteropleiding doen als de studiefinanciering wordt vervangen door een leenstelsel. Dat blijkt uit een enquête onder 6000 studenten van Kences, de brancheorganisatie voor studentenhuisvesters, bericht De Telegraaf.
Vooral onder hbo’ers zijn veel afhakers. Van de universitaire studenten kiest ongeveer een op de acht studenten om een master te laten schieten.
De cijfers komen uit de nieuwe Monitor Studentenhuisvesting die eind deze week naar de opdrachtgever van het onderzoek, het ministerie van Binnenlandse Zaken, wordt opgestuurd.
In de Tweede Kamer wordt woensdag de wet over het sociaal leenstelsel behandeld. Met het leenstelsel voor masterstudenten wordt 133 miljoen euro per jaar verdiend. Dat geld moet grotendeels terugvloeien in het hoger onderwijs.
Het leenstelselvoorstel van minister Jet Bussemakers van Onderwijs lijkt niet op een meerderheid in de Eerste Kamer te kunnen rekenen. Dat schrijft Nu.nl.
Partijen als D66 en de PVV pleiten ervoor de behandeling van het leenstelsel met een jaar uit te stellen. Dat zou Bussemakers meer tijd geven een beter plan in elkaar te zetten.
De PvdA laat echter weten het uitstel niet te zullen blokkeren.
D66 en GroenLinks, die het leenstelsel wel in hun verkiezingsprogramma hadden, zijn zeer kritisch over het plan voor het leenstelsel. De partijen willen dat er meer geld wordt geïnvesteerd in het hoger onderwijs.
GroenLinks wil ook behoud van de OV-studentenkaart, een hogere aanvullende beurs en lager collegegeld.
Anp/TPO