Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: mag burgemeester toyboy hebben?

13-12-2013 11:14

Beste Chris,

Deze week was er veel nieuws over Onno Hoes, de man van Albert Verlinde en burgemeester van Maastricht. Hij staat zoenend met een andere man op de foto. Inmiddels heeft de toyboy van de burgemeester een interview aan SBS6 gegeven. Erg sappig allemaal. Ik vraag me af: mag Hoes dit zomaar? Politici hebben toch een voorbeeldfunctie en vreemdgaan is niet echt voorbeeldig gedrag. Moet Hoes niet gewoon aftreden?

Niet vreemdgaan

Beste niet vreemdgaan,

Politici zijn net mensen. Het nieuws over de toyboy van Onno Hoes laat zien dat velen dat vergeten zijn. Politici hebben gevoelens, emoties en seksuele driften. Ze hebben soms relaties, ze hebben soms relatieproblemen, soms gaan ze scheiden en soms gaan ze vreemd. Hoes heeft een zware baan en dus heeft hij soms ook wat ontspanning nodig. Who cares? Het is niet opmerkelijk dat politici soms vreemdgaan, wel dat het zo gemakkelijk in de openbaarheid komt. Zoenen in een hotellobby in de stad waar je burgemeester bent… echt slim is het niet.

Moet Hoes aftreden? Hoes zit volgens de toyboy op Grindr! Alleen de Maastrichtse gemeenteraad kan formeel bepalen of Hoes moet aftreden, al kan hij ook zelf opstappen. De vraag is: is vreemdgaan relevant voor zijn werk? Bij staatssecretaris Jack de Vries was zijn affaire met zijn adjudant een reden om af te treden, want bij Defensie mag je geen relatie hebben met een ondergeschikte. Maar als De Vries een affaire had gehad met zijn buurvrouw, was er geen probleem geweest. Dan zou hooguit zijn partij hem kunnen vragen op te stappen omdat ze er een probleem mee hebben.

Glijmiddel declareren

We weten nog niet of de toyboy van Hoes politiek relevant is, maar het lijkt er niet op. Patty Brard’s interview heeft geen nieuwe aanwijzingen opgeleverd. Als Hoes glijmiddel heeft gedeclareerd, is er zeker een probleem. Ook als het modellenbureau van de toyboy binnenkort vette opdrachten van de gemeente krijgt, is dat problematisch, maar dat zal niet gebeuren. Hoes zal zich ook zeker niet met zijn toyboy in het gemeentehuis laten betrappen, ongeacht de vraag of hij dat spannend vindt. Ieder heeft recht op zijn mening, maar politieke consequenties zijn in dit geval echt vergezocht.

Toen Jack de Vries een affaire had met zijn adjudant, zullen veel mannen hebben gedacht dat Jack dat goed voor elkaar had: vrouw en kinderen zaten thuis, maar ondertussen was Jack met zijn minnares op buitenlandse reis. Veel mannen zullen het een opwindende gedachte hebben gevonden. Iedereen die op mannen valt (en iedereen met een beetje fantasie) zal begrijpen dat Hoes zijn toyboy prefereert boven Albert. De grote vraag is vooral: waarom steekt de toyboy zoveel energie in een oude vent? Je zou bijna denken dat Hoes in een publicitaire val is getrapt.

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks een vraag over politiek bij ThePostOnline. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: still uit Show Laat van SBS6.