Twee jaar geleden zat ik in een debat. Naast mij zat een onbekende redacteur van NRC. Hij vertelde over hoe mooi het was dat er liveblogs bestaan zodat actuele gebeurtenissen direct online verslagen kunnen worden. Ik stelde de vraag wat de waarde van liveblogs is. Bij actuele gebeurtenissen is vaak niet duidelijk wat er precies gebeurt en dus is het beter niet te snel te willen berichten, want je brengt snel roddels en geruchten de wereld in die niet blijken te kloppen. Op het meeste nieuws kan de burger best een half uur langer wachten.
De NRC-redacteur negeerde mijn opmerkingen en draaide zijn verhaal nog een keer af. Geïrriteerd vroeg ik de redacteur wat volgens hem de functie van de journalistiek is. Iets met waarheidsvinding misschien? Ook wilde ik weten of de visie van de redacteur overeenkwam met het beleid van NRC. Antwoord kwam er niet.
Ik zou me deze redacteur ongetwijfeld niet meer herinneren als ik hem later niet in de krant zag staan. Ik meen dat het in zijn eigen NRC was. Vijf ‘jonge intellectuelen’ stelden zich voor. Hij bleek Arjan van Veelen te heten. Hij schijnt een column te hebben.
Vorige week gaf ik commentaar op Radio 2. De dag ervoor was de prijs voor de politicus van het jaar uitgereikt aan Jeroen Dijsselbloem. Ik noemde dat een wonderlijke keuze, omdat Dijsselbloem bij het grote publiek nauwelijks bekend zal zijn. De VARA bleek een tweede commentator te hebben uitgenodigd. Hij meldde dat de minister van financiën meestal heel bekend is, zeker in tijden van crisis. Er was helaas geen tijd om hem uit te dagen de straat op te gaan en aan een willekeurige voorbijgangers te vragen of zij weten wie de minister van financiën is.
Deze ‘jurist’ liet met zijn commentaar vooral zien dat hij nooit met gewone burgers praat. Dat weerhoudt de media er niet van hem steeds terug te vragen. Zijn naam: Sywert van Lienden. Hij heeft in 2012 een zinloos jongerennetwerk opgestart zonder enig resultaat, maar wordt daar door de media nooit kritisch op bevraagd.
NRC hief met Arjan van Veelen nog een andere ‘jonge intellectueel’ op het schild. Het was een jonge Amsterdamse D66-politicus met pro-Europese ideeën. Niet veel later zou hij er een boek over schrijven en mocht hij er bij Buitenhof over vertellen. Hij is jonger dan ik, maar vertelde alsof hij zijn memories had uitgebracht. Dat het boek een warrig en onsamenhangend betoog is van te veel literatuurverwijzingen, maakte voor Buitenhof niet uit. Thijs Kleinpaste wordt door NRC zeer belangrijk geacht.
Dit jaar werd door een ‘filosoof’ een nieuw online magazine gelanceerd. Deze week hebben we kunnen lezen dat het magazine een groot succes is. De filosoof is journalist van het jaar want hij heeft bewezen dat met online journalistiek geld verdiend kan worden. De NVJ heeft kennelijk nog nooit van Nu.nl en GeenStijl gehoord. Niemand stelt vragen of het nieuwe medium echt succesvol is, of het winst maakt en of het journalistiek gezien een nuttige aanvulling op het media-aanbod is. Het lijkt er allemaal niet op, maar kritiek krijgt Rob Wijnberg ongeveer nooit.
Wat zal ik zeggen over Thierry Baudet? Hij valt in de rij van ‘jonge intellectuelen’ als Arjan van Veelen, Sywert van Lienden, Thijs Kleinpaste en Rob Wijnberg. Zij hebben veel gemeen: ze hebben korte lijntjes met de media en profileren zichzelf meer dan graag. Sommige media hebben hen min of meer heilig verklaard, al zijn sommigen van hen daar beter in geslaagd dan andere. Zij komen altijd in de media alsof er een nieuwe generatie is opgestaan, zij geweldige initiatieven lanceren en ideeën hebben die de wereld verder brengen.
Dat is allemaal nogal overdreven. Hoewel de media veel andere experts kunnen vinden, zijn ze te lui om met nieuwe gezichten te komen. De vertrouwde gezichten kunnen niet te veel bekritiseerd worden, want waarom nodigen de media hen anders uit? De nieuwste fase in deze medialuiheid is dat de een (Sywert) de ander (Thierry) buiten de orde gaat verklaren. Zullen we het eens hebben over de kwaliteit van jouw argumenten, Sywert? Ik wacht nog steeds op je uitwerking over je onuitvoerbare voorstel voor vermogensafhankelijke zorg.
Sywert mag van mij over Thierry alles zeggen, onder de voorwaarde dat hij daarna zelf ophoepelt uit de media. En neem al die andere ‘jonge intellectuelen’ mee.
Chris Aalberts wenst u een Thierry- en Sywert-loze kerst toe.