‘Mensen zijn mensen door andere mensen.’ ‘Ons werk maakt ook deel uit van wie we zijn.’ ‘De wereld is zo groot’. ‘Alleen’ is immers niet hetzelfde als ‘eenzaam’. Wie o wie heeft de clichédiarree op zijn geweten die onze nieuwe koning binnen tien minuten naar buiten heeft moeten persen? Verbannen naar een onbewoond eiland die gast, met de hele dag verplicht Groot Dictees overpennen, tot de vingers blauw aanlopen.
De aanloop naar de kersttoespraak liegt er trouwens ook niet om. Requimmuziekje en close shot naar takjes hulst, vervolgens totaaltje villa Eikenhorst en dan naar binnen.
En daar zit ie dan, Alexander, versteend, als een oude, uitgebluste man, met de prentjes van zijn dierbaren op de achtergrond en met de klok op 12.00 uur. Onze moderne koning anno 2013. Ik kom zelf uit de jaren vijftig maar een dergelijk, verkrampt beeld kan ik niet eens uit mijn eigen jeugd reproduceren. Toen was de televisie al vooruitstrevender dan wat de NOS vanmiddag aan ons liet zien.
De NOS ziet dat natuurlijk heel anders. Op de site van onze Koninklijke staatstelevisie lees ik ‘de koning hield zijn kersttoespraak in een huiselijke sfeer. Hij zat op een stoel bij een brandende open haard, in een kamer met portretten van zijn drie dochters, en foto’s van zijn ouders en van Maxima’. En…zou ik er aan willen toevoegen, jammer dat de lakei hem, voordat de autocue uitrolde, geen stevige neut heeft gegeven, want dan zou hij wat losser zijn geweest, zoals we hem kennen van het Holland Heineken House op de Olympische Spelen.
Alexander gaat in zijn toespraak van tien minuten voor ‘verbinding’, en u wist het eigenlijk al wel, samen sta je sterker. Vooral als de crisis je raakt, je dierbaren verliest en tijdens de kerst moet werken. Neem de mensen in de ziekenhuizen, bij de politie,of nog veel verder weg, overzee, waar ze zich inzetten voor onze vrede en veiligheid.
Kerstmis is het feest van de verwachting, van ‘vrede op aarde’, in de mensen een welbehagen’ oreerde de nieuwbakken koning en daar hoef je helemaal de deur niet voor uit. Want vrede op aarde begint heel dichtbij. Als je maar geneigd bent om te ‘verbinden’ kun je het zelfs al thuis, in je eigen buurtje, bij de voetbalclub en ook nog in je eigen dorp gezellig hebben.
Wat ik me afvraag in een tijdperk met hordes, weliswaar dubieuze media-adviseurs, veelal schnabbelende oud-journalisten, waaronder oudgedienden van het NOS-Journaal, dat niemand Alex de hand reikt. Een korte, snappy LOI-cursus toespraken schrijven, betaalbaar en die relatief weinig tijd kost, omdat je de meeste lessen digitaal kan maken en maar één keer per maand met je docent hoeft te overleggen. Wellicht ook Roy Donders erbij halen om de kleerhanger achterin zijn nek te verwijderen om wat losser in het pak te zitten. En ik zou nog een personal coach aan het dreamteam toevoegen, die aan de starre houding en de lichaamstaal van de koning gaat sleutelen.
De politiek reageerde kort na het optreden van Alexander onverdeeld enthousiast. Ik maak me wél zorgen om Geert Wilders, die de toespraak ‘een verademing’ noemde, want dat geeft behoorlijk te denken. Wat voor een verborgen scenario zit daar weer achter, om de aaneengeregen platitudes, geschreven door ene Jan Snoek, van de koning op die manier te rechtvaardigen?
Op 17 september schreef ik over de eerste troonrede van Alexander: ‘Minder bekakt dan zijn moeder, sneller, gewoner en heel voorzichtig met een sausje Jip en Janneke.’ De NOS waardeerde dat optreden met rapportcijfer acht.
Extra taakjes voor de kerstvakantie, zou mijn advies nu zijn, in de hoop dat we in 2014 een verbaal en qua uitstraling betere koning krijgen.
Met Jan Snoek voor de rest van zijn leven op een onbewoond eiland, samen met Philip Freriks.