Verschillende gerenommeerde media kopten onlangs: ‘Zestig procent van de uitgaande jongeren gebruikt XTC’. Een suggestieve kop en feitelijk onjuist. Maar stel dat het wel zou kloppen, of dat dit percentage in de buurt van de realiteit komt. En stel dat deze jongeren uitsluitend XTC en geen andere drugs gebruiken tijdens het stappen. Zijn de enorme ophef in de media en als reactie daarop in Den Haag, terecht?
XTC heeft niet voor niets de bijnaam ‘het liefdespilletje’. Het is interessant om dit middel eens te vergelijken met alcohol en ze beide langs de lat van de statistiek te leggen. Cijfers van de Jellinek en het Trimbos instituut geven aan dat Nederland 500.000 probleemdrinkers en alcoholverslaafden telt. Daar staan 600 gelukzoekers tegenover die niet om kunnen gaan met XTC. De teller van het aantal geweldsincidenten waarbij alcohol in het spel was, stond in 2012 op maar liefst 24.000 registraties. Geweldsincidenten waarbij XTC in het spel is, zijn nooit geregistreerd.
Ik vermoed dat dit nagenoeg nihil zal zijn, want iemand ‘dood knuffelen’ valt niet onder een geweldsincident. De kosten van het alcoholgerelateerde geweld worden jaarlijks op een slordige 31 miljoen euro geraamd. Bij een kwart van de verkeersdoden is alcohol in het spel. Jaarlijks gaat het hier om bijna 200 doden. In de rest van Europa liggen de cijfers aanzienlijk hoger. Over XTC en dodelijke verkeersongevallen heb ik geen cijfers kunnen vinden.
Verschillende vergelijkende onderzoeken concluderen dat XTC qua toxiciteit, schadelijke gevolgen voor de omgeving en kans op verslaving, een lijstduwer is. Alcohol, op haar beurt, grossiert in de Champions League van de drugs. Stabiel in de top 3 tussen Crack en Heroïne.
De prijs van een pilletje zweeft al jaren rond de 5 euro, waarbij de prijs van alcohol een van de weinige cijfers is die wel elk jaar stijgt.’Ja, maar veel meer mensen drinken alcohol dan dat er pillenslikkers zijn.’ Vanzelfsprekend; XTC is een goedje dat interessant is in een fractie van iemands leven. Alcohol, daarentegen, neemt de gemiddelde recreatieve drinker mee in zijn graf.
Wanneer er ooit Aliens op de aarde landen, is het ze moeilijk uit te leggen waarom volwassenen ongemoeid en dagelijks aan de alcohol zitten en we jongeren met 3 pillen in hun broekzak en een leuke zaterdagavond in het verschiet, in een arrestantencel gooien en een strafblad aannaaien. Begrijp me niet verkeerd: ik misgun niemand zijn of haar pleziertje onder de noemer ‘veiligheid’, ook al zou alcohol – op basis van bovenstaande feiten en cijfers – vandaag nog als harddrugs geclassificeerd moeten worden. Helaas is de Nederlandse wetgeving in deze kwestie gebaseerd op angst en onwetendheid en niet op wetenschap en statistiek.
Afgelopen oud en nieuw heb ik na mijn glaasje champagne een pil achterover gegooid, tezamen met een groep louter hoogopgeleide vrienden; het soort dat voor ouderen opstaat in de tram. Dit was een weloverwogen en rationale keuze en ik heb daar geen seconde spijt van gehad. Dus bij deze een oproep aan de politiek om de focus niet op zeteltjeswinst bij ongeruste ouders te hebben, maar een keertje écht het beste voor te hebben met het volk. Met de jeugd. De toekomst. Eén keertje.
Hoe? Simpel: eerlijke en verplichte voorlichting op de bovenbouw van middelbare scholen; voorlichting over het risico op oververhitting, overdosering, watervergiftiging en gevaarlijke cocktails met, jawel, alcohol. Daarnaast mag het inefficiënte zero-tolerance beleid op festivals direct bij het grof vuil; de mogelijkheid om pillen op deze feesten gratis te laten testen moet weer terug ingevoerd worden. Ook moet het OM dealers en producenten van vervuilde pillen met bijvoorbeeld de giftige stof PMMA vervolgen voor poging tot zware mishandeling of doodslag. Alle incidenten van afgelopen zomer, waarbij jonge mensen zijn overleden na het gebruik van (vervuilde) XTC, waren voorkomen geweest als bovenstaande punten ingevoerd en nageleefd zouden zijn.
Sterven er aankomende zomer wederom jonge mensen door vervuilde pillen, overdosering of uitdroging, dan vraag ik de politici om diezelfde avond naar zichzelf te kijken in de spiegel en de vraag te stellen: “Heb ik er – als volksvertegenwoordiger – alles aan gedaan om dit tragische incident te voorkomen?”
Ik wens iedereen, zowel de boefjes die wel eens een pilletje pakken, als de Jenever-nippende politici, een 2014 vol liefde, geluk en wijsheid.
Tom Verstappen is oprichter van “Generatie Z” – een platform voor voorlichting aan middelbare scholieren over verantwoord en veilig drugsgebruik.www.facebook.com/generazie – [email protected]