Het boek I ♥ groente van culinair journalist Janneke Vreugdenhil (NRC) heeft een titel die impliceert dat we allen vegetariër moeten worden. Wéér een pleidooi waarom we geen vlees mogen eten en wéér zo iemand die ons groente figuurlijk door de strot duwt. Gelukkig is niets minder waar in dit nieuwe boek van Vreugdenhil. Integendeel.
Natuurlijk wordt er in de inleiding van The New York Times’ culinair columnist en tevens de auteur van De Dikke Vegetariër wel even genoemd waarom vega eten goed is. Voor het milieu, noemt hij voornamelijk. Gelukkig zet Vreugdenhil in haar voorwoord al snel recht dat vega eten helemaal niet moet. Sterker nog, ze suggereert dat bij sommige gerechten een gegrild lamskoteletje ook erg lekker is. Dat moet ook wel, in I ♥ groente staat een grote verzameling aan zowel hoofd als bijgerechten met groente in de hoofdrol.
Wie zijn groenten nog altijd tot snot kookt omdat het bittere maaltijdsonderdeel anders niet te eten is, mist wat in zijn culinaire leven. Dat laat Vreugdenhil als geen ander zien in haar nieuwe boek. Ze brengt niet alleen een ode aan het gezonde onderdeel van de maaltijd, ze eert ze bijna in bizarre maar aanlokkelijke recepten. Zoals een chocoladetaart met rode bieten. Of een sorbet van gember en rabarber. Om nog maar te zwijgen van de courgettecake, de gekoelde tomaat-watermeloen-wodkasoep, bloemkooltabouleh en artisjokcarpaccio. Niet de gerechten waar je in eerste instantie op zou komen.
Ook qua de ‘gewone’ bereiding van groente geeft Vreugdenhil veel recepten. Van snijbonen tot uien op een net iets andere wijze klaarmaken dan je gewend bent. Ineens zijn aardappels, groente en vlees/vis/vegaburger een stuk minder saai. Dat alles is overzichtelijk ingedeeld in het boek: de verschillende groenten zijn opgedeeld in hun eigen genre. De families van groenten zijn samen ondergebracht in hun eigen hoofdstuk met daarin de recepten.
Wat een mooie aanvulling voor het boek was geweest, was uitleg over de groenten in kwestie. Het is leuk om te zien wat je met de wortel kunt doen, maar is de wortel nou echt goed voor je ogen? Wat doen rode bieten met je en is het ongezond om teveel prei te eten? En de smaak, waar past welke kool goed bij en een onconventionele suggestie voor de tomaat. Juist de kleine details over groente zou het extra aanlokkelijk maken eens vaker met alleen groente te koken. Weten wat je eet maakt het toch leuker om eens wat nieuws te proberen en gevarieerder te koken.
Een fijne aanvulling staat achterin het boek: de basisdingen voor het koken. Hoe je makkelijk een bouillon maakt bijvoorbeeld. Ook zijn de foto’s een fijne illustratie voor de recepten. Weten hoe het eruit ziet, maakt het toch wat makkelijker om te proberen. De recepten zijn makkelijk, helder en doorgaans niet met te moeilijk verkrijgbare ingrediënten. Geen boek om uren doorheen te bladeren zoals sommige kookboeken, wel een boek om flink wat uit te proberen.