(B-61 nuke in hoofdgroepen – foto: wiki)
Met name de SP en de PvdA willen dat de in te voeren Nederlandse JSF/F-35 geen kernwapens kan droppen. Een vreemde wens. De ongeleide B-61 ‘vrije val’ kernbommen (standaard 320 kilo) -want daar praten we niet over- die op de vliegbasis Volkel liggen, wijken qua vorm en gewicht weinig af van ‘gewone‘ vrije val dumb bombs in de 1000-2000 pounds categorieën. De ophang ‘ogen’ aan de B-61 bom zijn van een gestandaardiseerd type, en elk vliegtuig* dat de bijbehorende standaard NATO bommenrekken kan meevoeren, is in principe geschikt om B-61 nukes te droppen (na vlieg- en drop proeven met inert B-61 typen). De B-61 bom wordt intern in het wapen met een ‘dail a yield’ op de grond ingesteld qua explosieve kracht (en ontsteking), die voor de (afnemend) in gebruik zijnde tactische B-61 Mod.3, 4 en 10 (11) versies 0.3-170 kiloton bedraagt. Als de B-61 bom al een aparte ‘drop switch’ in de cockpit nodig heeft, kan bij wijze van spreke elke Gamma doet ‘t zelvert de benodigde draadjes trekken. Het idee dat de Nederlandse F-35A Lightning serie ‘B-61-ongeschikt’ kan worden gemaakt is nogal misleidend.
(foto: wiki. Tekst: General Roger Brady, USAFE Commander, is shown B61 nuclear weapon disarming procedures on a “dummy” (inert training version) in an underground Weapons Security and Storage System (WS3) vault at Volkel Air Base, The Netherlands, on June 11, 2008)
En de F-35 gáát in de VS vlieg- en drop proeven doen met de B-61. Dát is waar het om gaat. Zelfs als het onze Luchtmacht wordt verboden om met B-61 dummies te oefenen zal de KLu gezien het assortiment (bij de KLu en NATO landen) aan gelijksoortige bommen qua vorm en gewicht waarmee geoefend kan worden, redelijk in staat blijven om B-61 bommen te droppen als het moet. Hetzelfde geldt voor het grondpersoneel, voor zover dit geen Amerikanen van het nuke-detachement zijn. De bom zelf -als op te hangen en te droppen munitie- is niet uitzonderlijk. Alleen het explosieve effect is dat. De dropmethoden om ver weg te zijn als de nuke afgaat, bijvoorbeeld met ‘toss bombing’, wordt eveneens gebruikt om het maximale bereik van geleide bommen te halen, en-of om bij een aanval de (korte afstands) luchtafweer rond het doel te vermijden.
De enige manier om geen B-61 bommen te kunnen droppen met de F-35 is om de voor de B-61 geldende ballistische gegevens, o.a. vergaard bij de F-35/B-61 vlieg- en drop proeven, niet in te voeren in de software van de vuurleidingelektronica aan boord. Of je dergelijke software apart kunt schrappen, of incompatibel kunt maken is een andere vraag. Mocht dit niet mogelijk zijn wil Saab vast wel een nuke-free JAS Gripen als alternatief aanbieden aan de PvdA of SP. Wellicht verdient het hierbij aanbeveling om de Gamma te verbieden ‘draadjes’ aan Defensie te leveren.
Nederlandse F-16 tijdens Steadfast Noon nuke-oefening op Volkel
(foto: fas.org. Tekst: Dutch pilot with nuclear mushroom cloud on helmet during Steadfast Noon nuclear strike exercise at Volkel AB in 2011 – Hans M. Kristensen, Federation of American Scientists, 2012 | Slide 7)
B-61 Mod.12
Hoewel er sinds de introductie van de B-61 bom in 1965 zo’n 3150 zijn gemaakt, zijn er nog ‘slechts’ 953 in ‘gebruik’ (actieve dienst: 435, opslag: 518). De meeste voorzien van een parachute remsysteem om (laag gedropt) de vlieger meer tijd te geven zich uit de voeten te maken. Van de in gebruik zijnde series liggen er 180-200 opgeslagen in 87 ondergrondse complexen verspreid over zes vliegbases in vijf Europese landen. Volkel is een van deze basis. De VS en NATO zijn van plan om de tactische B-61 nukes te moderniseren tot een Mod.12 standaard (vanaf 2019, totaal 400 Mod.12s). De Mod.12 bommen moeten onder meer hetzelfde soort ‘strap-on’ pakketten krijgen waarmee ook andere vrije val (HE) ballistische bommen een (laser/GPS) geleid wapen worden met grotere accuratesse en bereik (voorbeeld: JDAM). De maximale ‘yield’ wordt in de Mod.12 beperkt tot 50 kiloton.
Het is de bedoeling dat de ‘Nederlandse’ B-61 bommen eveneens naar Mod.12 standaard worden gemoderniseerd. Wat misschien niet bij iedereen in goede aarde valt. Meer B-61-praat in een 2012 Federation of American Scientists (www.fas.org) US Senate briefing (.pdf): Report on Status and Trends of U.S. and Russian Non-Strategic Nuclear Weapons, waar TPO eveneens uit put.
*Hoewel grotendeels een gedachte-experiment, is de beschrijving van hoe een trage oude prop-jachtbommenwerper, een Douglas Skyraider (intro in 1946), een aanval met een ‘vrije val’ kernbom kan uitvoeren, illustratief voor de relatieve onbelangrijkheid van het drop-platform. Ook het ‘toss&loft bombing’ komt gedetailleerd voorbij (pagina 3).
(mei 2013) Webinar: Is It Time to Boot the B61 Nuclear Bomb? Met Hans M. Kristensen, Federation of American Scientists (vanaf 22:30 de kritieken op de B-61 Mod.12 plannen)