Het wordt voor Europese landen makkelijker om kleine en middelgrote ondernemingen te hulp te schieten als ze bij banken moeilijk aan krediet kunnen komen. De Europese Commissie maakte woensdag bekend dat de mogelijkheden tot staatssteun in zulke gevallen met ingang van 1 juli worden verruimd.
Brussel meent dat overheden private investeerders over de streep kunnen trekken door zelf vaker belastinggeld te steken in bijvoorbeeld startende ondernemingen. Bij banken kunnen veel bedrijven momenteel niet terecht voor financiering omdat die hun balansen moeten versterken en daardoor minder ruimte hebben om leningen te verstrekken.
Vergeleken met de oude regels uit 2006 staan de nieuwe richtlijnen een breder scala aan steunmaatregelen toe, waaronder kapitaalverstrekking, leningen en garanties. Met die hulp kan het midden- en kleinbedrijf meer banen creëren en meer bijdragen aan de economische groei, aldus de EU.
Ook beursgenoteerde ondernemingen met minder dan 500 werknemers komen volgens de nieuwe regels eerder in aanmerking voor overheidssteun. Voor innovatieve bedrijven waar minstens 10 procent van de totale kosten opgaat aan onderzoek en ontwikkeling, ligt die bovengrens bij 1500 werknemers.
Voor eenmalige bedragen onder de 15 miljoen euro per bedrijf is bovendien geen voorafgaand onderzoek door toezichthouders meer nodig. Nu wordt die uitzondering alleen gemaakt bij bedragen tot 1,5 miljoen euro per bedrijf per jaar.
ANP