Politiek

Aankomend Europarlement-D66’ers stellen zich aan u voor

16-01-2014 23:50

D66 presenteerde vandaag de conceptlijst met kandidaten voor de Europese verkiezingen. Op de lijst staan 30 namen in volgorde van stemadvies, uitgebracht door een D66-stemadviescommissie.

Bovenaan de lijst staat lijsttrekker Sophie in ’t Veld, onderaan op nummer 30 staat oud minister Laurens Jan Brinkhorst als lijstduwer.

Bijgevoegd op de conceptlijst staan ook een aantal reacties en motivaties van de concept-lijsttrekkers in kwestie. Enkele van die reacties zijn tamelijk, al dan niet onbedoeld, hilarisch te noemen.

De leukste aspirant Europarlement-D66’ers leest u na de lees verder.

Osman Biçen (17e plek):

Beste Democraten,
De stemadviescommissie (SAC) heeft zich over de kandidatenlijst voor het Europees Parlement uitgesproken. Ik ben diep teleurgesteld over de plek die ik van de stemadviescommissie heb gehad. Na 3 periode actief raadslidmaatschap en 13 jaar lidmaatschap voor D66 had ik als democraat van begin al een droom en hart voor Europa. Als een democraat respecteer ik dit besluit, echter kan ik het niet accepteren.

Beste Democraten,
Europa leeft niet bij de burgers. Mensen zijn kritisch over Europa, maar wij kunnen niet zonder Europa en dit vraagt niet in de eerste instantie visie en kennis maar vertrouwen te creëren in de samenleving. Een sterk Europa kan met de burgers die voor Europa gaan. Hiervoor wil ik me met hart en ziel inzetten.

Ik ben een democraat en spreek vanuit mijn hart de waarden ; sterk Europa, democratisch Europa, transparant Europa moet in gebruik worden genomen. Niet in visie en woorden maar met de burgers naar alle kanten over de grenzen heen doordringen. Dan kunnen wij pas de negatieve beeldvorming omzetten in positief.

Om dit te kunnen realiseren heb ik uw vertrouwen nodig en ik vertrouw op uw veranderingskracht. U kunt mij door uw stem dichterbij mijn droom brengen. Daarom verzoek ik u af te wijken van het stemadvies en mij de kans geven door hoog op de lijst te plaatsen.

Ik vertrouw op uw vrijzinnige houding en dat u deze kans mij zult geven. Alvast wil ik u hartelijk
danken hiervoor.

Met democratische groeten,

Ali Osman Biçen

Raymond Frenken (18e plek):

Brussel is voor mij dichterbij dan Den Haag. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Als Limburger ben ik opgegroeid in een deel van Nederland dat voor 62 procent begrenst is door Europa. Het is duidelijk dat een positieve houding ten opzichte van Europese samenwerking van groot belang is voor mijn deel van Nederland.

De goede dingen die Europa ons heeft gebracht – vrede, veiligheid en vrijheid – moeten we behouden. Maar daar waar nodig – en dat is zeker het geval – moeten we blijven bijsturen.

De afgelopen decennia hebben de regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie te vaak hun werk niet goed gedaan. Het ontbreken van een politieke onderbouwing van de Euro heeft de economische crisis fors verergerd. Ruim 26 miljoen mensen in Europa zijn nu werkloos.

Als internationaal financieel journalist heb ik dit de afgelopen decennia van dichtbij zien gebeuren. Het verdrag van Maastricht werd lang bejubeld, maar bleek achteraf niet compleet. Het blijkt inmiddels niet het enige verdrag dat niet voldoet. Het huidige EU systeem werkt niet.

Nationale belangen zijn te vaak een onderdeel van deals in Brussel. Als de EU meer invloed krijgt over zaken die Europees geregeld moeten worden dan is het ook nodig om burgers hierover te laten meepraten, en ook meebeslissen. Te vaak betalen wij als burger de prijs van politieke deals in Brussel. Die tijd is nu voorbij.

Binnen D66 is Limburg nog altijd een vreemde eend in de bijt. Helaas. Juist bij de Europese verkiezingen moeten leden uit deze internationaal georiënteerde provincie zich actiever laten zien. Ook daarvoor maak ik me sterk.

Robert Schliessler (19e plek):

Beste Europa fan,

D66 gaat een gematigde campagne voeren. Ooit waren we een partij van ideeën, nu spelen we het spel zo goed mogelijk. Ondertussen is de kiezer angstig dat we een centralistisch Europa krijgen waar Merkel de baas is en niemand meer iets te zeggen heeft, als de grote landen hebben besloten.

Als federalist/regionalist heb ik hier wel een antwoord op. Ik ondersteun ons programma volledig, maar wil er graag een paar bladzijden aan toevoegen. Sinds 1999 werk ik binnen en buiten D66 aan een toekomst waar mensen meer in hun eigen regio te zeggen krijgen. De ALDE, waar we als D66 onderdeel van uitmaken, steunt bijvoorbeeld de Catalanen in dit proces.

De EU heeft geen emotie, de regio wel, mensen stemmen uiteindelijk met hun buik, hart en hoofd. Ik wil graag in het Europees parlement, omdat ik vind dat we als echte democraten duidelijker moeten zijn over waar we met Europa heen willen. Een Europa van pakweg achtentachtig staten naar Duits federaal model, is in mijn ogen geen radicaal geluid, maar een concrete invulling van een democratisch pro-Europees standpunt, waar mensen zich iets bij voor kunnen stellen: omdat het over hun regio, hun identiteit, hun zeggenschap gaat. Natuurlijk is dit een proces waar een generatie over heen gaat, maar ik geloof dat een politicus duidelijk aan moet geven waar hij heen wil, omdat hoe concreter je bent, hoe meer mensen aan het denken worden gezet over Europa. Daar ben ik goed in en daarom wil ik me graag als Europarlementariërinzetten voor D66 en de ALDE. Zie voor een toelichting van mijn standpunten een filmpje op www.THYR.nl