Kunstrondje: nieuwe exposities die het waard zijn

16-01-2014 17:42

Het nieuwe jaar betekent ook weer een flinke roulatie in de exposities die lopen. Eind januari en begin februari komen er heel wat nieuwe exposities in de musea. ThePostOnline zocht er alvast vier op die de moeite waard zijn. Een kunstrondje door de Randstad.

Kunsthal – S.H.O.E.S. en Marimekko, design for a happy life

Twee fijne tentoonstellingen in de Kunsthal te Rotterdam. Gaan beide 1 februari van start en lopen tot 11 mei. De eerste is een overzichtstentoonstelling van het Finse designmerk Marimekko. Het merk heeft sinds 1951, wanneer het wordt opgericht, de visie dat mode en design de kwaliteit van het leven kunnen verbeteren. Ze ontwikkelen bijzondere patronen die op allerlei wijzen worden gecombineerd en in eigentijdse variaties worden omgezet. Op de tentoonstelling ziet de bezoeker typerende ontwerpen in niet alleen mode maar ook interieur en serviesgoed. En stijlicoon Jacqueline Kennedy is natuurlijk ook in het overzicht te vinden.

De tweede tentoonstelling is vooral voor mensen met een passie voor schoenen. ‘S.H.O.E.S’ – Sexy Heels or Easy Sandals- toont ruim vijfhonderd schoenen van coryfeeën onder wie schoenontwerpers André Perugia en Salvatore Ferragamo, internationale ‘sterontwerpers’ zoals Manolo Blahnik en Christian Louboutin, en van hedendaags én jong aanstormend talent. Van 1900 tot nu worden ontwerpen in verschillende soorten en maten vertoond en geduid.

Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam

Centraal Museum – Surreële werelden

Surrealisme is vooral bekend van Dalí en Magritte. Maar tien jaar nadat het surrealisme rond 1920 in Frankrijk voet aan de grond kreeg, kwam het aan in Nederland. Vooral in Utrecht, dankzij een clubje kunstenaars waarvan J.H. Moesman de centrale figuur was. Het Centraal Museum in Utrecht exposeert daarom surrealistisch werk. Zoals de surrealisten zelf mooi beschreven is dat het beste te typeren als hoe je de werkelijkheid interpreteert. Het is geen rationeel en objectief gegeven, het is maar net hoe je het ervaart.

Schilderwerk hangt er van onder andere J.H. Moesman, Gerrit van ’t Net, Willem van Leusden, Kristians Tonny, Emiel van Moerkerken, Piet Ouborg, Karel Appel, Constant, Armando, Wim de Haan, René Daniëls, Philip Akkerman, Paul Klemann, Paul de Reus, Maria Roosen, Roland Sohier en Aernout Mik. Daarnaast zijn er verschillende surrealistische ervaringsinstallaties en kan de bezoeker typische surreële technieken uitproberen. De expositie loopt van 15 februari tot 9 juni.

Centraal Museum Utrecht, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht

Stedelijk Museum – Marcel Wanders: Pinned Up

Marcel Wanders wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende ontwerpers van dit moment. Hij is internationaal bekend om zijn meubelen, interieurs en eigenzinnige art direction. Het Stedelijk Museum exposeert zijn eerste overzichtstentoonstelling. Meer dan 400 ontwerpen vanuit zijn hele oeuvre sinds de jaren 80 worden getoond. Ook de iconische werken als de Set Up Shades lamp (1989), de Knotted Chair (1995-1996), de Lace Table (1997), de Egg Vase (1997), de Airborne Snotty Vases (2001), de New Antiques meubelen (2005) en de Skygarden lamp (2007) zijn in het echt te bewonderen.

Daarnaast zijn er foto’s van interieurs te zien, evenals ontwerptekeningen, prototypes, experimenteel werk in kleine oplagen, sculpturale objecten ontwikkeld voor speciale projecten en ‘virtuele interieurs’ die als vrij werk op de computer zijn ontstaan. De expositie loopt van 1 februari tot 15 juni.

Stedelijk Museum, Museumplein 10, Amsterdam

Gemeente Museum Den Haag – Mondriaan en het Kubisme

Eén van Nederlands bekendste kunstenaars is Piet Mondriaan. Hij is wellicht simpelweg bekend van zijn rood, blauw en geel ingekleurde vakjes, hij was een van de grootmeesters en inspirators van zijn tijd. Begin 1912 vertrok hij naar Parijs om het kubisme te bestuderen. Twee jaar later keerde hij terug en toonde zijn nieuwe werk bij kunsthandel Walrecht in Den Haag. Nu, 100 jaar na de tentoonstelling en 70 jaar na zijn overlijden, toont het Gemeente Museum in Den Haag zijn werk nog een keer.

Naast werk van Mondriaan en zijn Nederlandse tijdgenoten is in de tentoonstelling ook werk te zien van Pablo Picasso, Georges Braque, Henri Le Fauconnier en Fernand Léger, dat in bruikleen is van onder andere het MoMA in New York en de Fondation Beyeler in Basel. Het werk is te bewonderen vanaf 25 januari tot 11 mei.

Gemeente Museum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag

Omdat er buiten de Randstad ook ontzettend veel fantastische exposities aankomen, binnenkort een tweede deel. Tips? Mail, Twitter of Facebook ze!