Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: Waarom twitteren Wilders-fans anoniem?

17-01-2014 10:00

Beste Chris,

Het valt me op dat op Twitter allerlei sympathisanten van de PVV geen foto van zichzelf plaatsen. De een heeft een agressieve hond op zijn profiel staan, de ander een tekst over vrije meningsuiting en weer een ander een abstract plaatje. Waarom is dat toch?

PVV-tweets

Beste PVV-tweets,

Veel mensen lopen er niet mee te koop dat ze sympathiseren met de PVV. Ze willen niet in verband gebracht worden met allerlei ideeën en vooroordelen die over PVV-stemmers leven: dat ze dom, racistisch, islamofoob, homofoob, zionistisch of asociaal zijn bijvoorbeeld. Het gaat er niet om of al deze vooroordelen over PVV-stemmers waar zijn, want dat zijn ze zeker niet. Het gaat erom dat PVV-stemmers er echt nadeel van kunnen ondervinden als ze dit publiekelijk bekend maken. We herinneren ons allemaal PVV-sympathisanten die hun baan kwijt raakten.

De zorgen van deze PVV-ers zijn deels terecht, maar deels ook niet. Er zijn PVV-sympathisanten die meerdere keren op televisie kwamen om hun voorkeuren te verdedigen en toe te lichten. Deze burgers nemen risico want ze bereiken met hun optredens honderdduizenden mensen. Het versturen van tweets levert niet een even groot publiek op als aanschuiven bij Nieuwsuur of Debat op 2. Het publiek op Twitter is in de meeste gevallen even groot als het aantal directe volgers, zal uit mede-PVV-aanhangers bestaan en niet alle tweets worden ook echt door alle volgers gelezen.

Die online anonimiteit is dus wel begrijpelijk, maar ook overdreven. Waarschijnlijk weten die PVV-aanhangers dat ook wel. We moeten de behoefte aan anonimiteit meer zoeken in het feit dat deze twitteraars niet erg bereid lijken te zijn het debat met andersdenkenden aan te gaan. De PVV-aanhangers die ik weleens op Twitter langs zie komen, preken vooral hun eigen gelijk en staan niet echt open voor andere zienswijzen.

Echte gesprekken

Staan mensen massaal niet open voor de klachten en zorgen van PVV-aanhangers? Dat lijkt me niet. Veel burgers zien wel dat er problemen zijn met bijvoorbeeld Europa en de multiculturele samenleving, maar vinden ook dat de manier waarop Wilders deze zaken naar voren brengt niet goed is. Zij zouden liever een rustig en open gesprek willen hebben over deze problemen en hoe je ze kunt aanpakken. Juist PVV-twitteraars staan niet erg open voor dat gesprek.

Een echt gesprek voeren betekent open staan voor de argumenten van de ander, jezelf kwetsbaar opstellen en de mogelijkheid openlaten dat de ander gelijk heeft. Laten zien wie je echt bent hoort in dit rijtje thuis. En dus blijven veel PVV-aanhangers op Twitter anoniem hun eigen gelijk verkondigen en krijgen ze precies de afwijzende reacties die ze verwacht hadden. Want een gesprek voer je met een persoon en niet met een agressieve hond. Als PVV-twitteraars een echt gesprek zouden aangaan, zou de acceptatie van hun standpunten toenemen en zouden ze snel geen reden meer hebben om anoniem te blijven.

Chris Aalberts beantwoordt elke vrijdag een vraag over politiek bij ThePostOnline. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: Twitterprofielen bottehund, pegasus4sun, gijs19054075 en taraknl