Deze commercial is dus ook al ‘racistisch’

20-01-2014 20:57

Geen idee wat er in de ondertitels staat in deze commercial. Is Japans. Maar waar het om gaat is die blonde pruik en die rubberen fopneus die een van de Jappaners in de laatste paar seconden van dit clipje ineens op zijn hoofd heeft. Dat is dus kwetsend. Voor blanke Europeanen. ‘Racisme!’, is er zelfs al geroepen.

Echt waar.

En u maar denken dat ‘het patroon van racisme in de samenleving’ qua realiteit meets satire niet meer kon worden overtroffen sinds de ‘racistische’ Haribo-dropjes. Toch wel.

Spotje in kwestie is van de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA). Deze luchtvaartmaatschappij wil een internationale speler worden op de luchtvaartmarkt en wil zich dus meer richten op het westen. Europa bijvoorbeeld.

Daarom verkleed de Japanner in het spotje zich als ‘westerling’. Met een blonde pruik en fopneus.

En dat vinden sommige blanke mensen dus ‘racistisch’. Kennelijk. Dus heeft ANA niet alleen excuses aangeboden maar zal ‘het spotje worden aangepast’.

Voor wat hoort wat

Want ja, als ‘nummel 30 met witte lijst’ al bijna net zo belangrijk is als Boer Zoekt Vrouw (lees: iedereen heeft het er over op Twitter maar echt niemand wil het lezen), en dropjes van Haribo nóg ‘racistischer’ zijn dan negerzoenen met zigeunersaus, dan is het stereotyperen van blanke westerlingen uiteraard ook ‘racisme’. Als ‘spleetoog’ kwetsend is, dan dus ook ‘lange neus met blond haar’. Voor wat hoort wat. Spleetoog om spleetoog, gebleekte tand om gebleekte tand.

Dat krijg je er dan van, als je moedwillig het begrip ‘racisme’ zo uitholt dat je eigenlijk moet gaan spreken van een hyperdevaluatie van een definitie.

Uitgehold begrip

Het begrip ‘racisme’ is door de Vara-leden online gekwetsten inmiddels zó geërodeert dat dit soort volstrekt niet-kwetsende commercials ook al ‘racisme’ zijn.

Bedankt jongens! Vooral namens de groepen in de samenleving die wél echt met racisme worden geconfronteerd, bijvoorbeeld omdat ze geen werk krijgen, in restaurants worden geweigerd of worden vervolgd vanwege hun geaardheid.

Ach, nog even en een plaatje van een Indisch gerecht bij een nieuwsbericht over Chinezen is ook al ‘racisme’.

Oh wacht…

Haribo-dropje iemand?