Op Blue Monday is het verleidelijk om eens even flink te zondigen wat eten betreft. Maar je kunt alle ellende ook uitstorten in een flinke kooksessie. Een voorgerecht van bietencarpaccio en als hoofdgerecht aardappels, groente en noten. In plaats van vlees. Het is tenslotte meatless monday. En omdat alleen ook maar zo alleen is, alle gerechten voor vier personen.
– 2 verse, grote rode bieten
– 100 gram gemengde sla
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel balsamicoazijn
– 125 milliliter sojaroom (gewone kookroom kan ook)
– 1 theelepel wasabipasta
– zout en peper
– 50 gram pistachenootjes
Schil de bieten en snijd ze in hele dunne plakken. Verspreid ze over een grote schaal, besprenkel ze met olijfolie en gril ze een paar minuten. Verdeel ze daarna over vier borden. Vrolijk de borden op door er in het midden een beetje sla op te leggen.
Klop de vier eetlepels olijfolie met de balscamico en besprekel de sla en bietjes ermee. Klop de room en de wasabipasta en breng op smaak met de peper en zout. Schenk een dun straaltje over de bordjes heen. Optioneel in een leuk figuurtje. Maak af met de pistachenootjes.
– 400 gram aardappelen
– 2 bosuien
– 100 gram maïs
– 30 gram margarine
– snufje zout en peper
– 1 eetlepel uienpoeder
– 1 eetlepel knoflookpoeder
– 3 eetlepels geraspte kaas
Breng de aardappels, geschild en wel, aan de kook en kook ze gaar in 20 minuten. Stamp ze daarna fijn. Snijd terwijl de aardappels staan te koken de bosui in ringen. Voeg de margarine, zout, peper, ui- en knoflookpoeder toe aan de gestampte aardappels. Voeg ook de kaas toe en mix het geheel.
Schep het mengsel nu in muffinvormpjes en bak ze 30 minuten op 180 graden in de oven. Voila!
– 2 appels
– 3 courgettes
– 4 eetlepels olie
– 1 limoen
– 2 theelepels gemalen koriander
– 100 gram soja yoghurt
– 2 eetlepels agavesiroop
– 100 gram walnoten
Snijd de courgette in de lengte in dunne plakken en snijd de appel in plakken van ongeveer een halve centimeter. Bestrijk ze met olie en bestrooi ze met peper en zout. Leg ze in een ovenschaal met bakpapier en grill de appel en courgette tien minuten. Draai ze dan om en grill ze nog tien minuten.
Rasp de groene schil van de limoen en pers het sap uit. Meng 1 mespunt limoenrasp, 1 eetlepel limoensap, korianderpoeder, sojayoghurt, agave en zout en peper naar smaak in een kom. Schenk de dressing over de appel en courgette en bestrooi ze met de walnoten.
– 200 gram kidneybonen
– 2 teentjes knoflook
– 2 eetlepels sojasaus
– 2 eetlepels olijfolie
– 2 eetlepels tomatenpuree
– 45 gram paneermeel
– 40 gram glutenpoeder
– ½ theelepel oregano
– ¼ theelepel tijm
– Olie om te bakken
Prak de kidneybonen, pers de knoflook uit en voeg alle overige ingredienten toe. Kneed dit door elkaar tot deeg en maak er balletjes in de gewenste grootte van.
Verwarm de oven voor op 190 graden en verdeel de net gemaakte balletjes over de schaal. Bestrijk ze met wat olie en bak ze ongeveer 15 minuten in de oven. Draai ze dan om en bak ze nog 10 minuten. Haast? Je kunt ze ook een dag eerder maken zodat je ze de volgende dag alleen nog hoeft op te bakken.