Politiek

Volkert van der Graaf was op proefverlof

20-01-2014 11:02

Volkert van der Graaf heeft zijn eerste proefverlof afgerond. Inmiddels zit hij weer gevangen. Dat heeft staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD maandag aan de Tweede Kamer laten weten. Vanaf nu moet Van der Graaf – die op 6 mei 2002 Pim Fortuyn vermoordde – maandelijks een etmaal met verlof. De familie Fortuyn is pas na het verlof ingelicht. Volgens broer Marten Fortuyn is dat tegen de afspraak die met de familie is gemaakt.

Teeven wil verder weinig kwijt over de kwestie:

“Omdat het hier een individuele zaak betreft, kan ik, zeker gelet ook op de aard van de zaak, verder geen enkele mededeling over het verlof doen.”

Familie Fortuyn wist van niets

Marten Fortuyn – de broer van – wist niet dat de moordenaar dit weekend al met proefverlof zou gaan. Hij is volgens eigen zeggen niet zoals beloofd, hierover vooraf geïnformeerd. “Eén familielid heeft net een telefoontje gehad”, zegt Fortuyn maandag tegen het ANP.

“Achteraf, en dat is tegen de afspraak.”

Marten Fortuyn benadrukt dat de rechtsgang gerespecteerd moet worden en de wetten moeten worden toegepast. “Maar het ministerie van Justitie had het besluit om Van der Graaf op proefverlof te laten ook kenbaar moeten maken.”

Staatssecretaris wilde verlof niet

De beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) bepaalde vorige maand dat Van der Graaf op proefverlof moést. Dat was een tegenvaller voor Teeven die eerder bepaalde dat Van der Graaf binnen de gevangenismuren moest beginnen aan zijn re-integratie in de samenleving.

Lees ook

Opinie –  Proefverlof Van der Graaf toont zijn totale nederlaag