Kort van Stof: A.H.J. Dautzenberg
In de serie Kort van Stof publiceren toonaangevende schrijvers een nieuw, ongepubliceerd kort verhaal. Deze keer een voorpublicatie uit En dan komen de foto’s, de nieuwe verhalenbundel van de immer spraakmakende A.H.J. Dautzenberg, die op donderdag 23 januari verschijnt.
A.H.J. Dautzenberg maakte in 2010 zijn opvallende debuut met de ontregelende verhalenbundel Vogels met zwarte poten kun je niet vreten. In 2011 verscheen zijn roman Samaritaan, over zijn vrijwillige nierdonatie, in 2012 gevolgd door de lovend besproken roman Extra tijd. Dautzenberg publiceerde verhalen, interviews en artikelen in diverse media, en de pamfletten Rock € Roll (2011) en Rafelranden van de moraal (2013). In En dan komen de foto’s keert hij terug naar zijn eerste liefde: het korte verhaal. Met zijn grenzeloze fantasie brengt de auteur een weemoedige ode aan het menselijk tekort.
Ingrediënten:
300 gram kruimige aardappelen
300 gram wijnzuurkool
200 gram gerookte spekjes
1 hele rookworst (HEMA)
2 gesnipperde uien
– Snijd de geschilde aardappels in kleine partjes.
– Stop de aardappels, de zuurkool en een halve eetlepel zout in een ruime pan met water.
– In 25 minuten gaarkoken.
– De spekjes in een koekenpan goed doorbakken – zoals zij ze graag at.
– Een deel van de uitjes even mee laten sudderen.
– De aardappel en zuurkool afgieten.
– Stampen.
– De spekjes en uitjes (ook de ongebakken) toevoegen.
– Goed door elkaar roeren.
– Peper en zout naar smaak toevoegen en vijf minuten met gesloten deksel laten staan.
– Rookworst in magnetron in 1,5 min. op 800 W opwarmen (let op: prik gaatjes in de folie).
– Tafel dekken!
Tip: serveer het gerecht met een klodder mosterd.
Deze voorpublicatie is geregeld door de literair journalisten van A Quattro Mani. U kunt hen hier steunen met een abonnement!