Politiek

En dat was ‘t dan

21-01-2014 21:30

“Er is geen sprake van bevoegdheidsoverdracht naar Europa”, dat was de kern van het betoog van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdagavond. De Tweede Kamer debatteerde dinsdagavond over het burgerinitiatief van Burgerforum-EU. Alleen de PVV, SP en Partij voor de Dieren stonden achter het een idee voor een referendum wanneer eventuele bevoegdheden zouden worden overgedragen aan ‘Brussel’.

‘Chagrijn’ bij de burger

Volgens Timmermans wordt er niet stiekem macht overgedragen. Wel gaf hij toe dat vroeger alles wat uit Brussel kwam bijna zonder discussie werd overgenomen. Die tijd is volgens hem allang voorbij. Hij ziet vooral ‘chagrijn’ bij de burgers omdat ‘de EU niet levert wat ie belooft’.

Wel deelden verscheidene andere partijen de zorgen van het Burgerforum-EU. De ChristenUnie, SGP en CDA zien dat bevoegdheden sluipend worden overgedragen. Maar elke partij komt weer met z’n eigen oplossing. Zo wil de ChristenUnie een raadgevend referendum als er soevereiniteit wordt overgedragen, terwijl de SGP helemaal niets in een referendum ziet.

63.000 mensen

“Voor u staan 63.000 mensen, die zich schaarden achter het Burgerforum-EU. Uit een peiling bleek gister dat meer dan twee derde van de Nederlandse bevolking, net als wij, een referendum wil bij nieuwe machtsoverdracht”, zei Thierry Baudet aan het begin van het debat. Die 63.000 bleken niet genoeg om de Tweede Kamer te overtuigen.

Inititatiefnemer Baudet en Engelen na het debat

Inititatiefnemers Baudet en Engelen na het debat

Referenda nog steeds op politieke agenda

In de toekomst moeten referenda mogelijk worden. Hiervoor liggen twee initiatiefwetten bij de Eerste Kamer die in maart behandeld worden. PvdA-leider Diederik Samsom heeft eerder gezegd een raadgevend referendum te willen bij toekomstige verdragswijzigingen. De Eerste Kamer behandelt waarschijnlijk op 18 maart een initiatiefwet van PvdA, D66 en GroenLinks om een correctief referendum mogelijk te maken, zo is dinsdag bekendgemaakt. Via zo’n referendum kunnen burgers zich uitspreken over een wet die door het parlement is aangenomen. Tegelijk met de initiatiefwet voor een correctief referendum praat de Senaat ook over een plan voor een raadgevend referendum. Dat is, in tegenstelling tot een correctief referendum, niet bindend.

Lees ook

NRC – Baudet cum suis: Ook wij eisen een referendum!

Frans Timmermans: Verhaal Thierry Baudet c.s. is ‘afgezaagd’

Opinie – Schrijf dat referendum gewoon uit