Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: Voert Nieuwsuur campagne tegen de PVV?

24-01-2014 09:45

Beste Chris,

Deze week keek ik naar Nieuwsuur. Ze hadden een reportage gemaakt over de PVV in de gemeenteraden van Almere en Den Haag, de enige gemeenten waar de PVV in de raad zit. Nieuwsuur was erg negatief over de PVV: de raadsleden zouden niets bereiken want bijna alle moties van de PVV worden afgewezen. Ook kwamen allerlei critici aan het woord zoals het opgestapte PVV-raadslid Paul ter Linden. Is dit niet gewoon een ordinair voorbeeld van linkse journalisten die campagne voeren tegen de PVV?

Nieuwsuur-kijker

Beste Nieuwsuur-kijker

Nieuwsuur probeert met eigen reportages nieuwe thema’s op de agenda te zetten. De gemeenteraadsverkiezingen naderen en de PVV is populair in de peilingen. Toch doet de PVV maar in twee gemeenten mee met de verkiezingen. Aangezien de partij al in die gemeenteraden aanwezig is, is het niet vreemd dat Nieuwsuur wil weten hoe de partij het de afgelopen vier jaar gedaan heeft.

Nieuwsuur was niet positief over de PVV. Nieuwsuur liet zien dat de meeste moties – of voorstellen – die de PVV deed niet worden gesteund door andere partijen. Ook kwamen critici aan het woord. Politieke tegenstanders mochten vertellen dat de PVV het debat verruwt en een oud-PVV-er mocht vertellen dat de PVV geen goede kandidaten heeft om ooit wethouders te kunnen leveren. U ziet goed dat dit negatieve kwesties zijn, maar dat bewijst niet dat Nieuwsuur bevooroordeeld is. De vraag is: kloppen deze feiten en in hoeverre werden beide kanten van het verhaal verteld?

Paul ter Linden

Het gaat ver om Nieuwsuur te betichten van een systematische campagne tegen de PVV. Toch lijkt de reportage eenzijdig, bijvoorbeeld als Paul ter Linden zegt dat de PVV geen wethouderskandidaten kan leveren. Als we een andere recente Nieuwsuur-reportage mogen geloven kunnen andere partijen dat ook niet of nauwelijks. Zij hebben volgens Nieuwsuur al moeite raadsleden te vinden. Ook is het flauw van Nieuwsuur om te wijzen op PVV-ers die uit de raden zijn vertrokken. Dat is een veel voorkomend probleem bij alle partijen. Dat meldde Nieuwsuur er niet bij.  

Ook het verhaal dat de PVV niets bereikt is eenzijdig want de repliek van de PVV dat andere partijen haar tegenwerken is simpelweg juist. Dat de PVV moties indient laat zien dat – zoals Nieuwsuur ook stelt – de partij erg actief is. Dat andere partijen die moties niet steunen is niet de schuld van de PVV. Zij steunen alleen voorstellen waarmee ze het eens zijn en hebben het volste recht PVV-voorstellen af te wijzen. Dat de PVV niets voor elkaar krijgt is dus waar, maar dit is het politieke spel. De PVV staat in haar standpunten gewoon alleen. Dan kun je niet snel iets bereiken. Nieuwsuur suggereert hier een probleem, maar het is gewoon de politieke werkelijkheid.

Competente raadsleden

Het is goed mogelijk dat de twee PVV-fracties slecht functioneren. Zo is het mogelijk dat de PVV-moties nooit een meerderheid halen omdat het de PVV ontbreekt aan competente raadsleden die andere partijen voor de PVV-ideeën weten te winnen. Dat zou je wel van een competent raadslid mogen verwachten.

Maar bewijst Nieuwsuur dat PVV-raadsleden hun werk niet goed doen? Zeker niet, want daarvoor is simpelweg veel meer bewijs nodig. Het is niet genoeg dat Paul ter Linden zegt dat de PVV ‘een slangenkuil’ is, want hij is niet onbevooroordeeld. Ook Arnoud van Doorn – tegenwoordig moslim – is niet de meest geloofwaardige bron. Nieuwsuur had maandenlang onderzoek moeten doen in deze gemeenteraden om daar uitspraken over te doen. Mariëlle Tweebeeke sprak van ‘weken’. Nieuwsuur deed bovendien vooral onderzoek naar moties en dat is maar een deel van het raadswerk. We weten niet of de PVV beter of slechter in beeld was gekomen als er uitgebreider onderzoek was gedaan.

Nieuwsuur illustreert met deze reportage slechts wat velen al weten: er is nauwelijks nog lokale politieke journalistiek die lokale afdelingen van politieke partijen langdurig volgt op basis waarvan echt goed te zeggen is wat partijen waard zijn. En dus blijft het lastig te zeggen of een fractie goed of slecht functioneert, van welke partij die ook is.

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks een vraag over politiek bij ThePostOnline. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: screenshot uit Nieuwsuur over de lokale PVV.