Luiaard poept eens per drie weken

27-01-2014 17:55

Wetenschappers denken één van de grootste raadsels uit de natuur te hebben opgelost: de toiletgewoontes van de Luiaard. Het drie-tenige dier zakt namelijk eens in de drie weken uit zijn boom naar beneden om te poepen. Eerst ontstond de theorie die er vanuit ging dat het dier op de grond te veel gevaar liep en daarom liever hoog aan een tak bleef hangen. Maar nieuw onderzoek bewijst dat de luiaard niet zo lui is als iedereen denkt. Ze zijn gewoon heel energiezuinig. De reden dat ze zo weinig naar het toilet gaan: motten.

Een tripje naar de begane grond kost een luiaard acht procent van zijn dagelijkse voorraad energie, vergelijkbaar met een wandeling van een half uur voor een mens. Bioloog Jonathan Pauli, van de universiteit van Wisconsin-Madison, bestudeerde de dieren in Costa Rica. Hij zag hoe motten zich in de vachten van de luiaards nestelden en wanneer deze hadden gepoept, eitjes in de drollen legden. Wanneer de eitjes uitkwamen, vlogen de nieuwe botten naar de luiaard en nestelden zich in de vacht.

Wanneer de motten sterven en ontbinden ontstaat er camouflagekleurige algenvorming, waardoor de luiaards zich beter kunnen verbergen in de bomen. Pauli heeft ook ontdekt dat de Luiaards de substantie uit elkaars vacht eten. Schijnt zeer voedzaam te zijn, vol mineralen, vet en calorieën. Het mini-ecosysteem tussen mot en luiaard is zo zorgvuldig op elkaar afgesteld en vormt een prachtige cirkel van poepen, geboren worden, sterven, eten en poepen. De natuur is perfect.