Met update – De illegale hennep-teelt staat in het brandpunt van de belangstelling. De burgemeesters van 23 grote en kleine steden willen een landelijke invoering van gereguleerde wietteelt. Dat staat in het gezamenlijke manifest ‘Joint Regulation’ dat Brandpunt zondag naar buiten bracht. Maar er gebeurde zondag nog iets: drie politiemannen (een brigadier, een wijkagent en een motoragent) twitterden een foto van een woningbrand. De brand zou het gevolg zijn van een illegale hennepkwekerij. Maar dat is niet zo. Sterker: de foto is negen maanden oud, ontdekte het weblog Meedogenloos.
Laat ons eerst kijken naar de tweets van de drie agenten.
Dit kan bij uw buren gebeuren als er hennepplantjes op zolder staan. Melden bij politie scheelt veel leed: pic.twitter.com/1LCsb3z9Eb
— WA_loonopzand01 (@WA_loonopzand01) January 26, 2014
Deze is van Wijkagent Eric van Dun actief in Loon op Zand. Kort daarna twitterden zijn collega’s buurtbrigadier Eric van Meerwijk in Valkenswaard en motoragent Guus Lacroix in Eijsden-Margraten dezelfde tekst en foto.
Meedogenloos ging op onderzoek uit en wat blijkt: De foto is gemaakt op vrijdag 12 april 2013 in Duiven. Belangrijker: volgens het persbericht van de politie die dag blijkt dat de oorzaak niet een illegale wietkwekerij was. Wél werd er één toevallig aangetroffen op de zolder náást het brandende huis. In het politie-persbericht van die dag valt te lezen:
“Na een zolderbrand in een woning aan de Mercurius in Duiven ontdekte de brandweer in de naastgelegen woning een hennepkwekerij. De brand is overigens niet ontstaan door de hennepteelt.”
ThePostOnline heeft aan de korpsen van de twitterende agenten gevraagd of hun misleidende tweets onderdeel van het beleid uitmaken. Wordt vervolgd dus.
Update 16.28 uur – Politiewoordvoerder Hub. Haenen van de politie Limburg zegt tegen TPO’s Joost Bakker dat de tweet van de wijkagent uit Eijsden-Margraten een ‘preventief voorbeeld en waarschuwing (-) richting zijn volgers’ is.
“De boodschap is algemeen: mocht er zich een hennepkwekerij bij u in de buurt bevinden, dan loopt u namelijk risico op brand door kortsluiting en lekkage. (-) Deze boodschap preventief uitdragen en burgers vragen alert te zijn in eigen omgeving is precies wat de wijkagent met deze tweet ook wil bereiken.”