Bladen

Niemand kon Frans Weekers meer redden

30-01-2014 10:05

Weekers is weg. De staatssecretaris kan terug naar Weert. Daar luisteren ze nog wél naar hem.

1. Waar ging het mis met Frans Weekers? Was dat nadat uitkwam dat hij campagneattributen had ontvangen van Jos van Rey of was de exits definitief toen hij niet kon verklaren waarom De Belastingdienst niet op tijd geld terugstortte op de rekening van burgers? Het publicitaire gestuntel hield aan als een verkoudheid die niet wegtrok. In september werd pr-troubleshooter Nick Kouwenhoven ingevlogen – de man die Rutte bijstond ten tijde zijn eerste premierstrijd – maar het mocht niet baten. Deze relaxte woordvoerder, die verkering heeft met zangeres Mandy Huydts, kreeg het verhaal niet meer dichtgespindoctord. Hij stond de brekebeen bij vanaf april. Toen liep Weekers al met zijn arm in het gips.Schermafbeelding 2014-01-30 om 09.27.41

2. Gaf RTL’s pitbull met kakstem Floor Bremer Frans Weekers de laatste duw in dit interview dat handelde over de falende belastingdienst? Weekers draait en draait en ineens staat-ie schaakmat. Tijdens het euh en ah debat gisteravond gaf de staats te kennen ‘moeilijk na te kunnen denken’ tijdens dergelijke interviews.

 3. Weekers houdt van Limburgse bluf. In de Van Rey kwestie sprak hij vol bravoure over ‘een complottheorie’ die tegen hem werd gevoerd. De zelfverzekerde toon was toen nog parmantig te noemen, wie daar nu naar terugluistert. 

 4. Die vlerkerige toon werd al snel gevaarlijk nonchalant en op den duur politiek ongeloofwaardig. In de zaak van de belastingdienst gaf Weekers niet zijn ambtenaren de schuld, maar de burgers. Toen werd iedereen boos. Kom niet aan het geld waar de Nederlander recht op hebt.

5. Die bravoure was gisteravond —eh, euh, eh—helemaal weg. NOS-verslaggever Xander van der Wulp had zelfs medelijden met Weekers.

6. De milde Christen-Unie trok het laatste restje steun in. Carola Schouten van de Christen Unie was in mei nog lief voor Weekers, nadat hij weer blunderde in het dossier over de onterecht toegekende toeslagen aan Bulgaarse oplichters. Een motie van wantrouwen werd toen niet aangenomen. Gisteravond haalde de christen-politica de trekker over, nadat ze vaststelde dat de fouten bij de belastingdienst ’ernstig en schokkend’ waren.

 7. Pieter Klein, adjunct van het RTL-Journaal geeft Weekers een kiss of death. Ook Klein zag wat we allemaal zagen. Een staatssecretaris die de controle kwijt is over zijn politieke bestaan. Met satanisch genoegen beschrijft Klein hoe hij de val van Weekers al zag aankomen. ’Ik keek nog wat beter naar ‘t transpirerende gezicht om die ogen te lezen. Geschuif met papieren. Terwijl zijn mondhoeken omhoog bleven krullen dacht ik dat ik angst zag, angst en walging, verbittering ook, over de onheuse behandeling die hem, Frans Weekers, dienaar van de Kroon, ten deel viel. En even meende ik de vervaarlijke blik te zien van een dodelijk verwond roofdier, maar dat zal wel verbeelding zijn geweest.’ Klein is samen met RTL-ondervrager Bremer de sloper van Weekers. Hij besteedde veel columns aan de Limburgse ’leugenaar.’

8. Hoe nu verder? Tja, met het opstappen van Weekers zijn de betaalachterstanden nog niet opgelost. Tuurlijk niet.

9. We nemen afscheid van een jongen uit Weert. Dat is een beetje het verhaal van Weekers. Je kunt Weekers wel uit Weert halen, maar Weert haal je nooit uit Weekers. In zo’n plaatsje kun je nog scoren, en ben je de lokale held. In de grote mensen wereld heb je echter net iets meer kwaliteit en overredingskracht nodig. Doe ze de groeten in Weert, Frans.

10. Zijn er opvolgers? Kan iemand van het kabinet daar al iets over zeggen? Oh sorry. Minister Ronald Plasterk kan even niet reageren. Die is alweer lekker met zichzelf bezig.