PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt maakt zich geen zorgen over de politieke positie van zijn partijgenoot Ronald Plasterk. De minister van Binnenlandse Zaken lijkt volgens de oppositie de Tweede Kamer verkeerd te hebben geïnformeerd over de afluisterpraktijken van inlichtingendiensten. Maar volgens Recourt is daarvan geen sprake. Het is namelijk allemaal de schuld van Edward Snowden. Recourt zegt tegen het ANP:
“We zijn destijds op het verkeerde been gezet door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Op die berichten heeft Plasterk gereageerd. Nu blijkt dat niet de Amerikanen Nederlanders hebben afgeluisterd, maar Nederlandse veiligheidsdiensten data hebben afgetapt. Maar dat is allemaal binnen het kader van de wet gebeurd.”
Recourt voegt er aan toe dat Plasterk ‘wel wat uit te leggen heeft’. Hijzelf heeft ook vragen. Maar hij heeft er vertrouwen in dat de minister met afdoende antwoorden zal komen.
De Tweede Kamer debatteert volgende week dinsdag met Plasterk over de manier waarop hij het parlement heeft geïnformeerd over afluisterpraktijken van de inlichtingendiensten. Voor die tijd moet hij schriftelijk antwoord geven op een reeks vragen die de Kamerleden hem nog zullen voorleggen over de kwestie.
De Kamer mort stevig over de brief van de ministers Plasterk en Hennis over het aftappen door de Nationale Sigint Organisatie, die door de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD wordt aangestuurd. Het gaat nadrukkelijk niet om gesprekken en sms’jes tussen Nederlandse mobieltjes, lichtte een woordvoerder van Plasterk toe. Iets wat hennis later op woensdag ook verklaarde.
Afgelopen najaar ontstond tumult omdat men aannam dat de Amerikaanse NSA verantwoordelijk was voor het aftappen. Die aanname blijkt onjuist. Wel worden verzamelde gegevens met de Amerikanen gedeeld, schrijven Plasterk en Hennis. De brief ligt op tafel om de hardnekkige beeldvorming over aftappen te bestrijden, zei Hennis in een toelichting. Maar de politiek, zowel links als rechts, neemt er geen genoegen mee.
Regeringspartij VVD wil meer weten, met als kernvraag: wat precies onder de afgetapte ‘metadata’ valt, aldus Klaas Dijkhoff. Het Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemde een parlementair onderzoek een reële optie. Dit hele schandaal maakt glashelder’ dat het democratische toezicht op de inlichtingendiensten onder de maat is.
De SP legde de vraag op tafel of Plasterk nog wel minister kan blijven. “De Tweede Kamer moet zich afvragen of hij wel de juiste persoon is op deze plek”, aldus SP’er Ronald van Raak. Gerard Schouw van D66 acht het onontkoombaar dat er een parlementaire enquête over de affaire komt. Madeleine van Toorenburg van het CDA wil Plasterk ook ter verantwoording roepen: “Dus toch! Niet NSA, maar onze eigen veiligheidsdienst!”