Meatless Monday

10-02-2014 16:59

Meatless monday hoeft niet te bestaan uit aardappels, groente en geen vlees, een saaie pasta of een nasi met tofu. Het kan ook een feestelijk maal van koude soep en een warme hartige taart zijn. Op deze meatless monday dus een suggestie voor een koude soep voor naast de hartige taart.

In het boodschappenmandje

Als bij- of voorgerecht voor 4 personen
– 250 ml water
– 500 gram wortels
– 1 appel
– 1 avocado
– Citroensap
– Gemberpoeder
– Tijm
– Chilipoeder
– Peper en zout

Aan de bak

Snijd of rasp de wortels, appel en de avocado in zo klein mogelijke stukjes. Gooi het geheel in de blender met nog een theelepel citroensap, een kleine theelepel gemberpoeder, een mespuntje tijm en voor de liefhebber een klein beetje chilipoeder.

Blend de soep tot het een romige puree is. De koude soep is klaar!

In het boodschappenmandje

Samen met de soep voor 4 personen
– 1 knol venkel
– 250 gram champignons
– 2 uien
– Een handje ongeroosterde amandelen
– 250 milliliter water
– 3 tenen knoflook
– 3 eetlepels edelgist vlokken
– 2 eetlepels citroensap
– 1,5 eetlepel maizena
– Peper en zout
– 50 gram blokjes kaas
– 5 blaadjes bladerdeeg
Optioneel: walnoten, groene olijven en/of zongedroogde tomaatjes

Aan de bak

Snijd de venkel en de ui in kleine reepjes en bak ze in een grote koekenpan 10 minuten op middelhoog vuur goudbruin. Bak de champignons, in plakjes, de laatste vijf minuten mee.

Doe nu de amandelen, het water, de knoflook (fijngesneden), citroensap, maizena en een klein beetje peper en zout in de blender en pureer het tot een gladde massa. Meng de room nu met de venkel en de blokjes kaas en eventueel de walnoten, olijven of zongedroogde tomaatjes.

Verwarm de oven op 200 graden en bekleed een ronde bakvor met de bladerdeegblaadjes. Doe het mengsel dat je net gemaakt hebt in de bakvorm en bak de taart in ongeveer 30 minuten goudbruin.