Business

Reconstructie: hoe Oerlemans zijn tv-kind na 12,5 jaar verkocht

11-02-2014 20:06

De overname van Eyeworks start dinsdagochtend rond zes uur in de toren van advocatenkantoor Allen & Overy aan de Amsterdamse Apollolaan 15. 

Reinout Oerlemans, Ronald van Wechem en Ronald van den Boogaard, de drie oprichters van tv-productiebedrijf Eyeworks, ontmoeten daar Hubert Deitmers. Deitmers moet namens investeringsvehikel Endeit zijn handtekening zetten voor de overname van het tv-bedrijf. Endeit bezit 30 procent in Eyeworks en moet de acquisitie mede goedkeuren.

Tot diep in de nacht is er nog gebeld met de overnemende partij: het Amerikaanse Time Warner. Joop van den Ende, de andere aandeelhouder in Endeit, is niet aanwezig op dit rituele moment. Oerlemans belt nog even met Amerika en dan is het voorbij: Eyeworks is niet meer zelfstandig. 

Late onderhandelingen

Het trio startte het tv-bedrijf in 2001. Oerlemans is dan vooral nog bekend als ‘Arnie’ uit Goede Tijden Slechte Tijden. Een paar jaar later nemen Deitmers en Van den Ende met Endeit een dertig procent belang in de tv-startup. In de jaren daarna handhaven de media-investeerders hun belang op dat percentage. ‘Nee, we zijn niet verwaterd’, zegt Deitmers. ‘We zijn altijd een betrokken investeerder geweest.’

De Eyeworks-aandeelhouder is een ervaringsdeskundige in het zetten van matineuze krabbels. Endeit verkocht de laatste jaren vele deelnemingen, ook aan Amerikanen. ’Zoals dat gaat, hebben we tot het laatst onderhandeld. Ik moet zeggen: dit was wel de grootste transactie die we hebben gedaan met Endeit’, zegt Deitmers op dinsdagmiddag tegen ThePostOnline. 

Geheimhouding

Over het overname-bedrag mag hij niet praten. ’De Amerikanen hebben ons een geheimhoudingsverklaring laten tekenen.’ In zijn stem klinkt berusting door.

Deitmers is zelf geen man van grote geheimzinnigheid, maar schikt zich naar de wensen van de Amerikanen. ’In documenten bij de SEC zal het bedrag nog wel eens min of meer bekend worden’, verwacht hij. Ook over de omzet van 2013 en de daaruit voortvloeiende mogelijke waardebepaling kan en wil hij niets zeggen. ’Die omzet zal ooit wel openbaar worden via een deponering bij de KvK. Dus, dat zal wel eens uitkomen. Maar nu kan ik het je niet vertellen.’ 

200 miljoen

Eerder meldde het Financieele Dagblad al dat de overname prijs uitkomt op 200 miljoen euro (met dank aan Patty Brard). Dit bedrag is gebaseerd op de omzet van 2012. Die bedroeg toen een kwart miljard euro.

Het nieuws van de overname komt pas een halve dag later in de openbaarheid. Het is nu officieel. Eyeworks komt in handen van de Amerikaanse mediareus.

CEO

Het grootste nieuws uit het persbericht: Eyeworks-oprichter Reinout Oerlemans zal Nederland verlaten en opnieuw – hij werkte er al eens twee jaar – naar Californië vertrekken om daar CEO van Eyeworks USA te worden. Dat is het enige onderdeel van Eyeworks dat niet in de verkoop zit. De twee Ronalds, die ’s ochtends hun handtekeningen zetten, zullen de integratie van beide bedrijven nog voor hun rekening nemen, maar daarna afzwaaien.

De twee verlaten de onderneming in ieder geval als miljonairs. Van den Bogaard werkte ooit bij een voorloper van tijdschriftenhuis Sanoma, Ronald van Wechem was medeoprichter van het Amsterdamse stadszender AT5 en staat bekend om zijn rekenkundige gaven.

Champagne

Om even over drie is er een champagne-moment aan het Raamplein, het hoofdkantoor van Eyeworks. Reinout Oerlemans spreekt zijn werknemers toe: met sommigen heeft hij de afgelopen 12,5 jaar gewerkt. ’Ja, dat is wel even gevierd’, zegt een woordvoerder.  

In een tegelijkertijd verzonden persbericht verwoordt Oerlemans zijn gevoelens als volgt: ‘Voor mij persoonlijk markeert dit het einde van een tijdperk, maar een mooi moment om afscheid te nemen na (weer) een recordjaar van Eyeworks in 2013; het bedrijf is sterker dan ooit. Ik zal niet langer aanblijven als CEO van de Groep die ik meer dan 12,5 jaar geleden vanaf niets heb opgebouwd samen met Ronald van Wechem en Robert van den Bogaard.’

Goldman Sachs

Deitmers biedt tegen de avond enig inzicht in de overname. In 2011 was er eerder belangstelling voor Eyeworks, en toen viel er een miljardenbedrag als mogelijke overnameprijs. Goldman Sachs was toen de begeleidende zakenbank, maar de jongens uit Wall Street pakten het iets te rationeel aan, meent Deitmers. ’Dat was heel erg van: zo nu iedereen zijn balboekje inleveren en kijken wie het beste bod heeft. In de media werkt dat niet zo. Dit is people’s business. Dat moet je met elkaar doen.’

Hoe kwam deze constructie tot stand? Deitmers, zelf een oude directeur bij Endemol, kwam in contact met Ronald Goes, het Nederlandse directielid bij de internationale productietak van Warner Bros, een dochter van Time Warner. Goes had daarvoor bij Talpa en RTL gewerkt. Hij is een goede bekende van Deitmers.

Kleine wereld

’Het is een kleine wereld waar iedereen elkaar kent. Tuurlijk heb ik met Goes gepraat. Maar zo’n overname kon hij niet in zijn eentje beslissen. Dus, dan ga je verder praten met andere mensen. We waren al een tijdje in gesprek met elkaar.’

De puzzel past. Time Warner wilde uitbreiden naar Europa, en had al twee belangrijke overnames gedaan. In Engeland werd tv-productiebedrijf Shed overgenomen en in Nederland was BlazzHoffski ingelijfd, de Amsterdamse productiemaatschappij die onder meer verantwoordelijk is voor de productie van De Keuringsdienst van Waarde. Maar het wilde nog meer slagkracht, legt Deitmers uit.

‘In de onafhankelijke tv-productieindustrie bestaan maar twee grote partijen: Endemol en Freemantle’, duidt Deitmers de zaak. ’Met deze overname kan Warner haar footprint in Europa sterk verbeteren. Deze acquisitie is er een uit het boekje. Goed voor Time Warner en een prima exit voor Eyeworks.’  

Of Endeit het geld investeert in nieuwe start-ups wilde Deitmers dinsdagavond niet zeggen.