Hier is weer uw ochtendgebed vol nieuwsvitaminen.
Censuur en zelfcensuur in Sotsji
Het was echt weer even heerlijk Stalinistisch daar in Sotsji. De Russische staats-tv censureerde de ring-fout bij de openingscène. De Amerikaanse tv zond het gewoon uit. Stoer hoor, maar dat is nog altijd minder treurig dan die zelfcensuur-edit in de pro-gay statement van IOC president Thomas Bach op een Amerikaanse zender. Opdat we ook niet vergeten: 20 foute redeneren waarom Sotsji de spelen kon krijgen.
Olympische bobo Camiel Eurlings wil homo-discussie
Wat fluisterde hij Irene Wüst gisteren in het oor toen hij het goud mocht omhangen? ’Doe iets, steek je vuist in de lucht!’ IOC-lid en KLM baas Camiel Eurlings vindt dat de discussie over maatschappelijke kwesties moet doorgaan na de spelen. Opvallend engagement- moment van de doorgaans zo politieke handige ex-CDA-minister.
Basketballen in Benghazi
Dit is de beste longread van de dag. Hoe overleefde Alex Owumi, een in Nigeria geboren Amerikaanse basketbalballer, de volkswoede in Libië. Owumi speelde voor het team van Ghadaffi en was de ster totdat het regime ineenstortte. Hij hield zich 12 dagen schuil in zijn luxeappartement en ontsnapte aan de hongerdood.
5 ochtendrituelen waardoor je dag beter begint
De meest idiote: pak de vrije wind die er door de straten blaast.
Olifantenhoorn vernietigd alsof het hasjplanten zijn
Grote hasj-plantages worden platgebrand als ze worden ontdekt. Hetzelfde gebeurt nu met zes ton olifantenhoorn dat werd aangetroffen in China. Hoppa, zo in rook op.
Els Borst was…
Een meisje dat Els werd genoemd, dat een briefje ontving van Barleausschoolvriend Bolkestein en nog steeds de twee na best presterende D66-lijstrekker uit de geschiedenis is met 14 zetels. Mevrouw Borst had een onderkoeld gevoel voor humor. Afgelopen zaterdag lachte ze Boris van der Ham toe op het D66-partijcongres toen deze zijn zoon van twee een schone luier omknoopte. ’Zozo’, zei ze. Haar dood is met raadselen omhuld. Ze werd gevonden bij de garage van haar woning. De politie sluit een misdrijf nog steeds niet uit.
Hoe vernedert gaat Plasterk worden?
RTL’s Kees Berghuis, chef politieke redactie vindt dat Plasterk moet gaan: ‘Zelfs in de brief aan de Kamer blundert hij nog. Plasterk – geroemd om zijn onbegrensde intelligentie – heeft dit natuurlijk ook bedacht. Daarom zal hij vandaag diep door het stof gaan over dat interview. Plasterk zal gaan smeken, sorry, sorry, sorry, ik zal het nooit meer doen, stom, stom, stom. De opmaat voor de voorspelbare knieval staat al in de brief. Maar daarin stond slechts deze ene te zuinige zin – en daar gaat Plasterk vermoedelijk spijt van krijgen: ‘Terugkijkend vindt de minister dat hij deze mogelijke verklaring achterwege had moeten laten.’ Geloof me, ik heb veel van dit soort passages gezien. En op de schaal van ruiterlijkheid van 1 tot 10 is dit niet meer dan een 3. Er staat geen ‘spijt’ of ‘betreur’ in, laat staan ‘excuses’. Helemaal niks. De minister vindt, derde persoon enkelvoud. Zeker zo belangrijk als het ontbreken van een fatsoenlijke spijtbetuiging: er zit ook geen persoonlijk leereffect in deze zin. Nul. Nergens iets als ‘lessen’, ‘voortaan’, ‘protocollen aanscherpen’ of ‘afstemming verbeteren’: dat soort frases.’ Bij RTL ligt de necrologie klaar, sneert Berghuis.
Wereld roemt gouden ijsnatie Nederland
De rest van de wereld houdt van Oranje, omdat we zoveel goud winnen in Sotsji. Man, man, man. Wat goed hè, die drie musketiers op de sprint. Eindelijk eens een volwassen nummer dat we wonnen. Jan Smeekens, de tragische held van het zilver, gaat de geschiedenis in als de man die 17,2 centimeter te kort kwam over twee keer 500 meter.
850.000 scholieren moeten Engels opnieuw doen
Sotjsi-moment in het leslokaal. Ruim 85.000 eindexamenleerlingen havo en vwo moeten door een blunder van het Cito een deel van het landelijke schoolexamen Engels opnieuw afleggen. Het toetsinstituut maakte de pauzes in de kijk- en luistertoetsen per ongeluk te kort, waardoor leerlingen geen tijd kregen om de vragen te lezen en in paniek raakten. Cito biedt als goedmakertje een herkansingstoets aan, maar de vraag is of alle scholen deze wel gaan afnemen. Omdat de bewuste toets een school- en geen eindexamen betreft, mogen scholen namelijk zelf beslissen welke actie ze ondernemen. De Cito-stress staat vandaag op het programma voor de hoogste klassen van de lagere school. Als u ouders met vlekken in de nek ziet, dan is dat de reden.
Trainen is goed, presteren is beter
Die lagere school kinderen hebben zich te pletter geoefend, maar het gaat om de wedstrijd. Jac Orie, de schaatscoach van het winnende sprinteam, geeft nog een advies: ’In de wedstrijd moet je het doen.’